Careiul votează. Incidente legate de Referendum

• publicat la: 26 mai 2019
Careiul votează. Incidente legate de Referendum

Prezență la vot de 11,54 % în județul Satu Mare. Mai ridicată în municipiul Carei. Se așteaptă o prezență mai ridicată la ieșirea oamenilor de la biserică. Verificați buletinele de vot înainte de a intra în cabina de vot! Verificați dacă au ștampilele de control precum și pagina pe care sunt puse.

Pot vota astăzi cetățenii români care au 18 ani împliniți, inclusiv cei 562 de români care au împlinit chiar astăzi această vârstă.

NU AU DREPT DE VOT debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Numeroși careieni trimit sesizări privind comportamentul membrilor secțiilor de votare, aceștia întrebându-i pe alegători dacă doresc să voteze și  pentru  Referendum.

,,Primesc buletinul pentru europarlamentare la secția de la Liceul Iuliu Maniu și apoi mă întreabă dacă vreu să votez și pentru Referendum. Adică cum? De ce nu se înmânează fiecare buletin de vot indifernt dacă e pentru Referendum sau pentru alegerile europarlamentare,,….ne spune un careian contrariat. La altă secție de votare un careian reclamă faptul că a primit doar buletin de vot pentru europarlamentare iar când a întrebat de cele pentru Referendum i s-a comunicat că le va primi după ce va vota pentru europarlamentare.

La întrebările noastre legate de aceste incidente ni s-a comunicat că s-au primit mesaje pe telefoanele membrilor comisiei de la BEJ pentru a întreba votanții dacă doresc și buletinde de vot pentru Referendum. Așa să fie oare ?

Pentru ca rezultatul referendumului să fie luat în considerare, acesta trebuie sa intruneasca doua conditii esentiale: să se prezinte la urne 30% din românii cu drept de vot si 25% sa fie voturi valabile.

Asadar, este nevoie ca 30% dintre românii cu drept de vot să se prezinte duminică la sectiile de votare si sa ceara si buletinele de vot pentru referendum, pe langa cel pentru alegerile europarlamentare. Cu alte cuvinte, pentru ca referendumul sa fie valabil, trebuie să participe la vot 5.480.080 de alegători.

Procentul de 25% de voturi valabile (care nu sunt nule) este raportat tot la numărul total de alegatori cu domiciliul sau resedinta în tară – adica 18.266.936 (cifra inregistrata in Registrul Electoral în februarie 2019).

Astfel, referendumul va fi validat dacă 4.566.734 de alegători au răspuns fie DA, fie NU.

Prezența oricărei alte persoane în cabina de vot, în afara celei care votează este interzisă.

Dacă însă, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele secției de votare, alegătorul nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare sau din rândul observatorilor.

La ora 21:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot.

Alegătorii care la ora respectivă se află în localul secției pot să își exercite dreptul de vot.

Pentru păstrarea ordinii pe parcursul procesului de votare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate solicita sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a vota sau de a fi votat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, plus interzicerea exercitării unor drepturi, se pedepsește oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau folosind un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă poate fi aplicată persoanei care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Buletin de Carei

comentarii

de jenica fara frica la 26 mai 2019 - 16:37

am vorbit cu prieteni din alte localitati, peste tot unde psd-ul este la putere cetatenii sunt indemnati sa nu ia buletinul de vot pentru referendum, au ajuns oamenii sa se teama mai ceva ca pe timpul comunistilor, trepadusii primarilor stau la usa si noteaza cine ia buletin de vot pt referendum, in aceste conditii multi cetateni se tem si sa ia buletinul de referendum,ca ‘tot timpul te lovesti de primarie” ,ATENTIE! acestea mi-au fost relatate de prieteni prin telefon, nu generalizez, nu am asistat personal la asa ceva dar sunt 100% convins ca aceste lucruri se intampla prin anumite localitati, iar daca este asa inseamna ca „la piovra” este in plina expansiune

Lasati un comentariu