Episcopul Vasile Hossu, fiu al Careiului, omagiat cum se cuvine la Biserica Sf.Apostol Andrei

• publicat la: 19 mai 2019
Episcopul Vasile Hossu, fiu al Careiului, omagiat cum se cuvine la Biserica Sf.Apostol Andrei

La data de 17 mai 2019 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea la Carei a celui care a fost episcop Vasile Hossu. Centenarul nașterii acestui binecuvântat fiu al Careiului a fost marcat așa cum se cuvine la biserica Sf.Apostol Andrei de către parohul pr.Radu Filip și comunitate. A fost oficiat un parastas în  memoria episcopului Vasile Hossu iar Daniela Ciută a dat citire unui material bibliografic. La momentul aniversar au luat parte și pr.Iulian Palas și ipodiaconul Borota Cristian de la parohia Sf.Anton. Părintele paroh Radu Filip a dat cuvântul și profesorului Groza pentru depănarea câtorva amintiri legate de personalitatea episcopului careian.

Vasile Hossu, cel  care avea să devină  primul episcop al Eparhiei de Oradea Mare după 1989, s-a născut la Carei la data de 17 mai 1919.

Tatăl,  Gheorghe Hossu, funcţionar poştal, era originar din Pişcolt  iar mama,  Iuliana (născută Buteanu) era originară din Şomcuta Mare.

După primele 2 clase primare terminate în orașul natal se mută cu familia la Oradea, unde tatăl său se angajase ca funcţionar la Poştă. Copilăria şi-o petrece într-un  cartier  unde a înâlnit  copii de diferite etnii fapt ce l-a ajutat ca în viitor să fie înţelegător faţă de toţi cei din jurul său. Primele cunoştiinţe religioase le-a primit de la mama sa care i-a insuflat credinţa şi iubirea faţă de Dumnezeu şi aproapele. A urmat studiile secundare la Liceul „Emanuil Gojdu” unde a făcut parte din  mişcarea cercetaşilor.

A obţinut diploma de bacalaureat în 1939 după care s-a înscris la Şcoala de Aviaţie de la Cotroceni. Nu rezistă aici mult timp așa că încurajat de mama sa se  înscrie la Academia de Teologie Română Unită din Oradea. I-au fost aproape Părintele franciscan Ioan Gârleanu, îndrumător spiritual, şi Episcopul Ioan Suciu. La 17 aprilie 1941 primeşte treapta Lectoratului din partea Episcopului Valeriu Traian Frenţiu şi după cei 4 ani de studiu, la 4 februarie 1945, Episcopul Suciu îl hirotoneşte preot celib. Și-a completat studiile ulterior și a obținut o diplomă de profesor de limba română.

Suprimarea Bisericii Greco-Catolice din 1948 i-a schimbat însă viaţa: a fost dat afară din învăţământ şi a devenit ceea ce a trebuit să fie în acel timp: preot greco-catolic în clandestinitate.
În 1952 a fost arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru apostolatul desfăşurat în Biserica interzisă, dar, după doi ani, a fost eliberat. A urmat Facultatea de Litere, în 1956 şi-a luat licenţa şi a reintrat în învăţământ ca profesor de limba română, dar numai în mediul rural – până la pensionare, la Şcoala Generală din Traniş, pe Valea Drăganului.
Elevii şi părinţii l-au îndrăgit, unora le-a fost părinte spiritual. Odată pensionat, a revenit la Oradea, unde Canonicul Coriolan Tămâian, Ordinarius diecezan, după sfârşitul Episcopului Iuliu Hirţea, în 1978, îi cere Părintelui să preia conducerea clandestină a Diecezei Unite de Oradea.

Din 3 martie 1990 i s-a încredinţat Ordinariatul Diecezei Oradea şi apoi este numit episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea, fiind consacrat ca episcop la Baia Mare de Mitropolitul dr. Ioan Todea şi episcopul Ioan Ploscaru. Ca episcop a reînfiinţat la Oradea Institutul Teologic Universitar Român Greco-Catolic, Liceul „Iosif Vulcan”. Trece la Domnul în anul 1997, în data de 8 iunie.

În 1995 a sfinţit locul pe care s-a construit biserica Sfântul Apostol  Andrei din Carei, oferindu-i un substanţial sprijin financiar şi tehnic.

PS Vasile Hossu a   reînfiinţat parohii în judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, pentru care, în timpul vieţii sale, a hirotonit peste 50 de preoţi.

Unul dintre acești preoți a fost și părintele Radu Filip, acum vicar foraneu și protopop al Careiului, care la data de 15 mai 2019 a  aniversat 25 de ani de preoție.

Întru Mulți Ani Părinte protopop si vicar!

Iar pe preaiubitul nostru careian, PS Vasile Hossu, Dumnnezeu să îl așeze între Sfinții Săi!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu