Primarul care refuză istoria localității când vine vorba de evenimente românești

• publicat la: 19 mai 2019
Primarul care refuză istoria localității când vine vorba de evenimente românești

Kovacs Eugen mai dă o palmă respectului reciproc și bunei conviețuiri dintre românii și maghiarii din oraș. Primăria Carei cu conducere exclusiv UDMR nu a organizat NICIUN eveniment dedicat aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand Întregitorul și a Reginei Maria la Carei.  Folosind abuziv calitatea sa de primar acesta nu a promovat acest eveniment la fel cum procedează cu altele în care Primăria nu are nicio calitate.

Invitația primită din partea Muzeului Județean Satu Mare nu a fost onorată de nimeni din administrația locală iar afișul manifestării nu a fost promovat pe pagina Primăriei Carei așa cum sunt promovate evenimentele maghiare cu simboluri din perioada imperiului austro-ungar. După ce a dat jos plăcile oficiale de pe clădirea în care funcționează Primăria Carei și a refuzat amplasarea plăcii  cu numele delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia pe clădirea  de drept  acum ignoră total un eveniment marcant pentru istoria locală.

Mai mult, Primăria Carei nu a aprobat amplasarea bustului regelui Ferdinand în parcul din jurul castelului pe unde s-a plimbat alaiul regal. Bustul a fost realizat de Consiliul Județean și amplasat lângă un sens giratoriu.

Citiți  motivațiile de la şedinţa din 24 iunie 2014 pentru refuzul de a amplasa bustul Regelui Ferdinand în parcul vizitat în data de 21 mai 1919….”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor. Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”…în condiţiile în care nici castelul şi nici parcul din jurul său nu sunt în proprietate privată ci a  Consiliului Local Carei!

 

Nu a mai contat nici promisiunea făcută Principelui Nicolae al României cu ocazia vizitei sale la Carei din data de 8 aprilie 2014, potrivit căreia bustul străbunicului său va fi amplasat în grădina castelului.

Dacă la data de 20 august 2014 conducerea Consiliului Judeţean a   înfierat atitudinea discriminatorie a primarului Kovacs şi a participat la defilarea cu bustul mobil al regelui Ferdinand, depunând şi  o jerbă  de flori la bustul realizat de Radu Ciobanu, pe parcursul anului 2015 acesta a acceptat condiţiile discrimatorii la adresa comunităţii româneşti careiene, impuse de primarul Kovacs cu ajutorul Direcţiei Judeţene de Cultură, care împarte oraşul Carei în perimetre etnice, potrivit mentalităţilor locului.

Sfidarea la adresa  evenimentelor importante din istoria locală a românilor nu mai are limite.  Rar vezi atâta înverșunare la un primar împotriva istoriei localității unde ar trebui să reprezinte în mod egal toți locuitorii indiferent de naționalitate și de religie. De fapt a fost în stare să plătească pentru editarea unui volum în limba maghiară pe a cărui copertă în loc  de numele autoarei românce din Carei, Otilia Marchiș, apare porecla sa batjocoritoare.

 

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu