Primarul ,,nu provocați maghiarii,, obligat de instanță să respecte limba oficială de stat din România

• publicat la: 30 mai 2019
Primarul ,,nu provocați maghiarii,,  obligat de instanță să respecte limba oficială de stat din România

Se pare că luna mai a fost una plină de ghinion pentru primarul Kovacs, cel care ne spune ,,nu provocați maghiarii,, când se discută despre amplasarea unui catarg cu tricolor românesc pe domeniul public din Carei, un municipiu din România.

Instanța a confirmat în data de 9 mai că primarul Kovacs l-a discriminat pe fostul premieri Mihai Tudose, acum europarlamentar, și a victimizat un român.  Primarul UDMR din Carei a fost obligat de CNCD să publice rezumatul hotărârii în presa județeană din Satu Mare, în limbile română și maghiară.

Tot în această lună mai a anului 2019, Tribunalul București a admis  acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), președinte Dan Tanasă și l-a obligat pe primarul UDMR din municipiul Carei să respecte limba oficială de stat în România în cazul unei inscripții amplasată pe o unitate de școlară din Carei, Liceul Teoretic.

Clădirea Liceului Teoretic din Carei a fost  inscripționată ilegal, cu nerespectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române. Deși a fost sesizat în acest sens, Kovacs a refuzat să respecte prevederile Constituției României în cazul limbii oficiale de stat.

Potrivit Dan Tanasă, solutia pe scurt a Tribunalului București (detalii aici): „Respinge ca neîntemeiată exceptia lipsei de interes invocata de către pârât. Admite cererea de chemare in judecata. Obliga paratul sa inlocuiasca placa cu denumirea institutiei Liceul Teoretic Carei in limbile română, maghiară si germana, amplasata pe clădirea liceului, cu o placă cu acelasi continut care să respecte caracterul de limba oficiala de stat a limbii române, in sensul că textul in limba oficială de stat să fie inscriptionat deasupra textelor in limbile minorităților naționale. Obliga pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecata in cuantum de 59, 4 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si taxa postala. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a de Contencios Administrativ si Fiscal. Pronunţată azi, 29 mai 2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Dan Tanasă, președinte la Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a adresat în cursul anului trecut o plângere prealabilă prin care i-a solicitat primarului UDMR din Carei, Kovács Jenő, să respecte limba oficială de stat în România în cazul grupului statuar Otilia Marchiș-Ady Endre.

În acest caz, monumentul realizat din fonduri publice și aflat pe domeniul public, inscripționat prima dată în limba maghiară, a fost refăcut astfel încât limba română să aibă caracter oficial.

Iată că în altă parte se poate câștiga dreptul de a se respecta caracterul oficial al limbii române și la CAREI, un municipiu din România.

Și pentru aceste demersuri Dan Tanasă este mereu supus oprobiului public  de către presa de limbă maghiară care își induce în eroare cititorii.

Buletin de Carei

comentarii

de Serban Vasile la 31 mai 2019 - 09:49

D-l Tanasa,treuie uniti maimulti patrioti romani (dintre care-mi amintesc in fuga:Gh.Funar,gen.Iliescu,etc,etc) pentru a sustine ideea natiunii romane pe tot cuprinsul Romaniei,si diminuarea drepturilor exagerate pe care le au si le revendica in continuare maghiarii din Romania-sau numai conducatorii lor!!

Lasati un comentariu