Sâmbra electorală

• publicat la: 11 mai 2019
Sâmbra electorală

Instituţia Prefectului, Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa de Cultură Negreşti Oaş, organizează duminică 12 mai 2019 de la ora 12:00, cea de-a LXIII – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni. O sărbătoare deosebită când nu are loc în ani electorali.

„Sâmbra Oilor” este cel mai cunoscut și îndrăgit ritual străvechi din Ţara Oaşului. Autorităţile comuniste nu au reuşit să cooperativizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să-și lucreze pământurile lor, păstrându-și cu sfințenie, tradiţiile.

Aici vor debarca mâine mulțime de politicieni de toate culorile. De la premier și reprezentanți de partide din arcul guvernamental până la politicieni din nou apărute formațiuni  vor veni să asiste la sărbătoarea tradițională Sâmbra Oilor.  Vor face o baie de mulțime, vor rosti alocuțiuni sau discursuri înflăcărate și vor promite marea cu sarea pentru  un vot.  Să aibă aceștia nevoie doar de voturile românilor din zonele unde românii simt că trăiesc în țara lor?

La nici o oră distanță de mers cu mașina prin județ românii nu au voie să cinstească așa cum se cuvine memoria delegaților la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.  Nu li se permite să ridice pe domeniul public catarg cu tricolor românesc  într-o localitate din România.  Cică provoacă maghiarii spune primarul Kovacs. Primăria din Carei județul Satu Mare are plăci negre pe sediu în locul celor oficiale cu însemne naționale așa cum are orice Primărie din România. Încă mai sunt meserii care se învață la Carei doar în limba maghiară, la școli de stat, publice. Municipiul este condus dictatorial de un primar plin de datorii pentru care are reținere lunară pe venit și este și președinte al ONG ului UDMR.

La Primăria mun.Carei nu există NICIUN român în conducere dar guvernul acordă cu mărinimie în teritoriu posturi de prefect și subprefect membrilor UDMR. În orașe unde maghiarii nu ating nici 95 aceștia primesc posturi de viceprimar iar la Carei unde românii sunt peste 40% așa ceva nu este posibil.

Să fie mai importante voturile celor de la UDMR decât păstrarea demnității  noastre de români, a identității noastre?

Vorbim despre un conducător de oraș care refuză singurului sat din cadrul UAT Carei renovarea Căminului Cultural…este vorba despre Căminul Cultural nefuncțional de la Ianculești. Școala a fost deja demolată pentru a nu se mai da vreodată speranța de a funcționa aici clase pentru copiii moților.

La Carei niciun politician român nu vine să ia atitudine pentru că nu avem placă oficială pe Primărie sau pentru că nu ni se permite catarg cu tricolor pe domeniul public sau pentru că vizibilitatea Monumentului Ostașului Român este blocată.

Și tot în județ, un parlamentar român de la ONG-ul UDMR afirmă că…..,,În 26 mai, se va decide dacă va învinge unitatea maghiară, sau naționalismul românilor”. 

Oare se referă la unitatea maghiară care tratează discriminatoriu românii în localitățile din România unde sunt la conducere?

Câți politicieni din cei aflați în campanie au luat atitudine pentru astfel de afirmații?

Ipocrizie sau indiferență?

Buletin de Carei

 

comentarii

de Maria la 11 mai 2019 - 19:05

As fi curioasa sa vad un singur elev maghiar care nu a putut sa mearga la scoala maghiara daca a vrut.Nu exista asa ceva.Exista doar vaicareli mincinoase despre presupuse incalcari sau intentii de incalcare a drepturilor minoritatii maghiare care incearca sa ascunda faptul ca Statul roman plateste profesori chiar si pentru clase cu un efectiv de 10 elevi in cazul in care se solicita acest lucru.Cei care se lamenteaza sustinand ca li se incalca drepturile sunt niste mincinosi nerusinati.

Lasati un comentariu