Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

• publicat la: 6 mai 2019
Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015, propunerea legislativă privind instituirea acestei sărbători, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care ”să se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.

La organizarea manifestărilor culturale pot participa şi fundaţiile, asociaţiile sau organizaţiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiţionale, iar muzeele de etnografie şi Centrele pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale pot urmări desfăşurarea acţiunilor în vederea respectării specificului etnografic al fiecărei zone în parte.

Prin urmare, duminică, 12 mai 2019, te invităm să sărbătorești cu noi Ziua Naţională a Portului Tradiţional din RomâniaFie că aveți sau nu un costum tradițional întreg, o ie nouă sau veche sau orice alt obiect vestimentar tradițional românesc, sunteți bineveniți.

A lua parte la un astfel de eveniment este un mod simplu și frumos de a da respectul ce se cuvine înaintașilor noștri. Aceste costume populare poartă în ele metaforele istoriei și tradițiilor poporului nostru.

În consecință, iată evenimentele dedicate acestei zile pe care am reuști să le identificăm pănă în acest moment:

București – Parada portului popular

Comunitatea Domnițe cu altițe organizează la București Parada portului popular, eveniment aflat la a treia ediție, și care va debuta la ora 12.00 în Piațeta Regelui (Str. Arhitect Ion Mincu – Parcul Kiseleff).

Cluj Napoca – Meșteșugul și arta acului

În perioada 10-12 mai, ASCOR Cluj și grupul Șezătoare Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizezază evenimentul “Meșteșugul și arta acului”. Cu acest prilej, vor avea loc o serie de ateliere gratuite unde vei deprinde modalități și tehnici de a coase o cămașă tradițională sau de a țese un brâu.

De asemenea, vor avea loc și o serie de prelegeri cu privire la particularități și caracteristicile portului tradițional românesc. Detalii cu privire la toate acțiunile din cadrul “Meșteșugul și arta acului” găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.

Târgu Mureș

Comunitatea identitară, îi așteaptă pe toți iubitorii costumelor populare la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. Apoi se va porni în alai și cu voie bună într-o plimbare prin oraș, marcată însă de câteva opriri simbolice.

Mioveni – Parada portului popular românesc 

La Mioveni are loc Parada portului popular românesc – România de la Argeș 2019. Îndemânul adresat de organizatori particpanţilor este să „scoatem straiele din ladă și arătăm lumii întregi că  noi păstrăm tradiția în România de la Argeș.” Întâlnirea are loc la 16:30 în parcarea magazinului Lidl Mioveni (intrarea dinspre Pitești).

sursa romaniaregional.ro

Lasati un comentariu