Asalt asupra careienilor care cer drepturi egale și respect reciproc! Dezvăluirea discriminărilor este considerată instigare la ură

• publicat la: 13 iunie 2019
Asalt asupra careienilor care cer drepturi egale și respect reciproc! Dezvăluirea discriminărilor este considerată instigare la ură

Un cititor pe nume Alex Szabo își bate joc de numele altor persoane iar apoi dă lecții de respect și bună înțelegere între români și maghiari.

În spiritul bunei înțelegeri clamate,  numele unui român poate fi batjocorit!

Nu uită nici a înfiera cititorii care nu sunt din Carei de parcă aici am fi în ceva lagăr cu sârmă ghimpată unde nici pasărea cerului să nu intre.

Ia priviți care este buna înțelegere promovată de conducerea Primăriei Carei și susținută de unii comentatori cu minți înfierbântate ….

Numele autoarei careience românce OTILIA MARCHIȘ este înlocuit pe coperta unei cărți tipărite de Primăria Carei cu porecla sa batjocoritoare!

Această carte a fost lansată la sediul PRIMĂRIEI Carei la data de 17 noiembrie 2017 doar în limba maghiară. Abia după intervențiile susținute ale Buletin de Carei a avut loc și editarea variantei în limba română dar lansarea a fost organizată doar pentru angajații din Primăria Carei.

Acesta este respectul și buna înțelegere la care faceți referire????

Sala Festivă a Primăriei Carei are două picturi cu 2 persoane maghiare precum și  un blazon al familiei Karolyi .

Nimic românesc. Deși personalitățile careiene există în număr însemnat. Despre ce fel de respect reciproc discutăm?

La dezvelirea grupului statuar format din Otilia Marchiș și Ady Endre au existat doar steaguri maghiare, nu și tricolor românesc din moment ce ne aflăm într-un oraș din România. Vorbitorii din partea UDMR s-au exprimat doar în limba maghiară deși mulțimea participantă era formată din români și maghiari deopotrivă. Despre ce respect discutăm atunci  mai ales că parlamentarii UDMR fac parte din Parlamentul României.

Referirile acestor parlamentari la adresa scriitoarei românce din Carei au fost făcute doar cu porecla batjocoritoare în semn de respect probabil pentru cultura altui popor decât cel maghiar.

Pentru specializarea comerciant-vânzător de la clasele de profesională nu există și predare în limba română într-o școală de stat din Carei.Românii din Carei nu au parte de manifestări culturale similare celor aduse pentru apropiații UDMR. Ansamblul folcloric Plăieșii din Chișinău nu este dorit la Carei dar se acceptă ansambluri din Covasna care vin cu afișe cu simbolurile  imperiului austro-ungar unde românii erau desconsiderați și lipsiți de drepturi.

Nu sunt sigurele cazuri de discriminare la adresa românilor.

Alex Szabo consideră incitare informările despre situațiile în care românii sunt umiliți, batjocoriți și discriminați.

Rușine celor care încurajează și acceptă tratamentul batjocoritor și discriminator la adresa românilor din Carei.

Buna înțelegere presupune respect reciproc nu stare de subordonare.

Buletin de Carei

comentarii

de Pui la 13 iunie 2019 - 14:49

Draga Alex se simte că ești tînar,neexperimentat,credul.Nu ai apucat ca doamna Ciuta sa iî povestească părinții cum copii fiind au trăit toamna lui1940. Dar nu acesta e subiectul.Noi românii am lăsat în urmă acei ani având puterea de a ierta.Dar,dar cum se face că maghiarii cu care vrem cu toți să trăim în pace, nu vor să uite și să ierte Trianonul.Acest lucru presupune atîta periculozitate nu numai pentru noi românii ci pentru soarta întregii Europe.Ei aici draga Alex aștept să îmi dai un răspuns pertinent.

de Maria la 13 iunie 2019 - 15:22

Am 72 de ani si strabunicii,bunicii,parintii si sotul meu,precum si unchi,matusi,veri,verisoare(cam tot neamul meu,cum ar veni) sunt ingropati in Carei.Nu cred ca exista foarte multi locuitori(romani sau maghiari) care sa fie in aceeasi situatie cu mine fiindca oraselul nostru e mic,nu are o populatie numeroasa.Deci presupunerea ca nu am nimic cu Careiul este total gresita.Ca cetatean am dreptul sa comentez cum vreau,ca e democratie-sau nu?!Mai ales ca SPUN ADEVARUL!Iar daca presa semnaleaza nereguli,abateri de la legile scrise si cele nescrise,nu-si face decat datoria!NU INSTIGA! O spun pentru prostii care nu sunt in stare sa faca deosbirea!Eu de la Alex nu astept niciun raspuns,fiindca nu am ce invata de la cineva care una citeste si alta pricepe.

de HarapAlb la 15 iunie 2019 - 17:07

Presa asta nu nereguli semnaleaza, doar cauta nod in papura !!!

de HarapAlb la 15 iunie 2019 - 17:09

si incearca sa genereze conflicte intre etnii, ca nu poate inghitii, ca sunt rusinea orasului !!!! Nu veti fi la conducere veci !!!!

de Buletin de Carei la 15 iunie 2019 - 19:10

Rusine celor care nu stiu sa respecte ceilalti locuitori doar pentru ca sunt romani! Rusine celor care folosesc banii orasului doar pentru grupul de interes. Romanii nu au manifestari folclorice adevarate din 1 decembrie 2018 iar maghiarii au mai multe pe luna. Rusine conducerii primariei Carei care refuza ansamblul Plaiesii din Chisinau dar le accepta pe cele din Covasna care vin cu afise provocatoare si umilitoare la adresa romanilor. Rusine sa le fie celor care nu vor drepturi egale pentru toti careienii! Rusinea orasului este primarul evazionist Kovacs nu cei care fac angajari si platesc taxe si impozite.

Lasati un comentariu