Maghiarizarea învățământului profesional la Carei. Românii nu au acces la toate specializările

• publicat la: 10 iunie 2019
Maghiarizarea învățământului profesional la Carei. Românii nu au acces la toate specializările

Oferta învățământului profesional pentru anul școlar 2019-2020 scoate în evidență faptul că elevii români nu au acces la toate specializările. Deși la Carei elevii români sunt în număr mai mare decât cei maghiari, românilor nu li se oferă posibilitatea de studiu în limba maternă și în limba oficială pentru toate specializările aprobate de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare. Deci nu numai însemnele statale de pe plăcile oficiale de pe fațada  Primăriei Carei au fost înlăturate ci și posibilitatea de instruire a elevilor români în limba maternă pentru orice meserie.

La Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei, la Fabricarea produselor din lemn, Specializarea tapițer, saltelar, plăpumar, învățământ tip DUAL nu există clasă și în limba română ci doar în limba maghiară. Scenariu identic în fiecare an iar  specialistul este un inginer român care învață termenii în limba maghiară ca să poată preda la o școală de stat din România.

 

La Liceul Tehnologic Iuliu Maniu Carei elevii români au o singură opțiune pentru învățământ profesional în timp ce elevii maghiari au 3 clase.

Specializarea  Comerciant – Vânzător și preparator produse din carne și pește este prevăzută exclusiv în limba maghiară!

Situațiile de mai sus nu sunt decise de oamenii de rând maghiari, rromi sau șvabi ci de liderii unor formațiuni politice  cu acceptul Ministerului Educației până la urmă. Nicio clasă de profesională în limba germană sau rromă. Isteria creată de finul-consilier al primarului pe această temă nu face decât să scoată în evidență disperarea de a nu putea prezenta argumente valide pentru a contracara cele scrise de Buletin de Carei.  Injuriile și smiorcăielile nu țin loc de argumente în presă.

 

Buletin de Carei

comentarii

de Robert Alexandru la 11 iunie 2019 - 15:22

Chiar din articol rezultă că și situația inversă există, maghiarii nu au acces la alte specializări, oferite doar românilor.

Rezultă că tot subiectul este lipsit de sens. Dacă șaisprezece turci și trei sirieni vor să învețe tractorie, tractoria va fi oferită în limba turcă. Iar dacă cincisprezece sirieni și patru turci vor serărie, serăria va fi oferită în limba arabă. Care este problema aici?

Rușinos că am ajuns să facem false interpretări și să agităm lumea doar de dragul agitației…

de Buletin de Carei la 11 iunie 2019 - 15:30

Rusinoasă manipulare. Trăim în România și limba oficală este limba română. Câte școli maghiare aveți în Slovacia, Croația sau Germania? Câte școli românești 100% sunt în Ungaria așa cum aveți voi în România? Câte emisiuni românești există la televiziunea națională din Ungaria așa cum au maghiarii în România? RUȘINOS că ne bombardați cu comentarii manipulative de pe adrese mereu schimbate dar care duc în același loc. Nu mai puteți prosti pe nimeni cu pretențiile voastre absurde. Lima oficială în România este limba română.

de jenica fara frica la 11 iunie 2019 - 19:20

Robert Alexandru la 11 June 2019 – 15:22
nu ai inteles nimic din ce ai citit sau te faci ca ploua, ce nu ai inteles din asta de exemplu :”specialistul este un inginer român care învață termenii în limba maghiară ca să poată preda la o școală de stat din România.”? este o situatie normala din punctul tau de vedere? adica sa inteleg ca daca toti elevii de etnie maghiara doresc sa se faca tractoristi si numai jumatate din cei Romani doresc aceasta meserie atunci predarea se va face in limba maghiara? :)) :)) si daca sa spunem in zona Olteniei unde populatia rroma este numeroasa, toti puradeii doresc sa se faca aviatori iar Romanii au un procent mai mic decat al lor, atunci cursurile sa se predea in limba Rromanes?:)) ai o logica de tot rahatul….cauta altceva ca ai comentat a paguba

Lasati un comentariu