Ziua Eroilor la Valea Uzului. Prezențe careiene

• publicat la: 8 iunie 2019
Ziua Eroilor  la Valea Uzului. Prezențe  careiene

Frumoasa Vale a Uzului a fost  de sărbătoarea Înălțării Domnului  cea mai vizitată locație din România. Din păcate a fost și subiectul cele mai mari diversiuni care a avut loc în România după cea denumită ,,Revoluția din 1989,, și incidentele de la Târgu Mureș din 1990.

Joi, 6 iunie 2019, s-a cinstit memoria  eroilor din cimitirul de pe Valea Uzului. Anunțul despre eveniment a fost făcut cu 3 săptămâni înainte de către asociația Calea Neamului, președinte dr.Mihai Tîrnoveanu. Primăria Dărmănești a organizat în amănunt  atât manifestările de la monumentele eroilor din oraș cât și cele de la cimitirul de pe Valea Uzului.

Începând cu ora 16,00, pe platoul de lângă Primăria Dărmănești au sosit românii care au dorit să urce la cimitirul de pe Valea Uzului. Plecarea s-a făcut organizat, de la ora 16,28, în coloană, cu Jandarmeria și Poliția Locală în frunte. Cei peste 20 de km au fost străbătuți în 60 de minute, pe un drum mai mult forestier ….fiecare mașină avea arborat steagul tricolor.  Și cele 2 mașini cu careieni au spus prezent. Dacă la ora 14,00 se anunța Cod Portocaliu de vreme rea pe Valea Uzului, pe măsură ce înaintam în coloană spre cimitir, Soarele ne deschidea drumul! Momente  care nu se pot reda în cuvinte.

Cei 2.000  de români au venit  din toate colțurile țării. La sosirea pe platoul montan din fața cimitirului, echipe de jandarmi si polițiști dirijau mașinile spre locuri de parcare posibile. O mare de mașini cu o mare de steaguri tricolore au dat dovadă de comportament civilizat  până și în vârful muntelui.

La ora 17,30, Frăția Ortodoxă și Calea Neamului  au format alaiul care  s-a îndreptat spre cimitir cu icoane, coroane de flori  și cântări.

Un sobor de preoți a oficiat un serviciu religios în memoria celor 149 de soldați români ce își dorm somnul de veci în acest loc alături de soldați maghiari, nemți, ruși sârbi sau italieni.

S-a rostit numele fiecărui ostaș din acest cimitir iar apoi au urmat alocuțiunile celor prezenți.

Ana Săndulea a dat glas unui cântec  de cătănie care a sensibilizat inimile tuturor celor prezenți.

Românii au venit la cimitrul de pe Valea Uzului cu brațe de flori, cu lumânări și cu colaci pentru pomană așa cum e datina străbună. Nu numai mormintele ostașilor români au avut parte de lumânări și flori ci și celelate, fără deosebire de apartenență etnică.

Atmosfera a fost una specific fiecărei sărbători străbune de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. S-a împărțit colivă, colăcei cu lumânări și flori cât cuprinde. Ce a fost însă demn de remarcat a fost semnul unității dintre toți cei prezenți. Românii din toate colțurile țării au redescoperit că sunt frați și surori și s-au comportat ca atare. Maica Românie  și-a revăzut din noi fiii și fiicele îmbrățișându-se.  Ceea ce nu a fost pe placul celor care vor dezbinare pentru a stăpâni fără urmă de sentiment pentru poporul român.

Nici nu am coborât de pe Valea Uzului că soseau mesajele prin care aflam că acolo, la cimitir , a fost prăpăd.  Diversiunea a fost servită celor care nu au fost de față și care înghit pe nemestecate știri neverificate și nu comunicate oficiale ale instituțiilor statului român.

Comunicatul oficial al Jandarmeriei.
””Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor”.

Asaltul asupra poporului român atinge cote din ce în ce mai alarmante. Nici morții din morminte nu scapă de atacuri agresive.

Anunțul de ultimă oră al premierului României este mai mult decât binevenit și va contribui la intrarea în normalitate  adică la administrarea unui cimitir de ostași căzuți la datorie de către Ministerul Apărării Naționale.

GLORIE ETERNĂ EROILOR căzuți pentru apărarea patriei!

Daniela Ciută

 

comentarii

de Pui la 8 iunie 2019 - 14:13

Fiind un cimitir militar M.A.N îl va administra și cu asta punct.

de jenica fara frica la 11 iunie 2019 - 22:40

“Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs.,bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni”apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen: – fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Ce s-ar fi întâmplat dacă:
– un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
– un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
– un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
Sau, să analizămMeciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani, când, la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat „românii = ţigani”.
Să mutăm scenariul în altă parte: Ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani” sau „Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern. De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu că românii sunt „un popor paşnic, binevoitor şi primitor” şi, completez eu, un popor „imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.
Afirm cu tărie că nu există nicăieri, în lumea civilizată, o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: AUTONOMIE. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră că pretenţia lor de autonomie teritorială în România e similară cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
Gazda mea mi-a spus că, pe lângă „valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi „mămăligari” Îşi permit asta în ţara voastră! Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, „paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:
– în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
– în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi,se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad.Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania,până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.
– Ştefan cel Sfânt (997–1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează.
Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind, de fapt, esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa.
Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin – român, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar) – sârb (părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, ca şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910, un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa, în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar, în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
– După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
– În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
– În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
– În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, Imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.
Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri.
Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1.000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind, practic, Transilvania de evrei.
În perioada 1940–1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia, odată cu invadarea, alături de germani, a Iugoslaviei, în 1941. În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu:
Un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles), considerând că ar fi normal ca, după ospăţ, valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că, după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: „Săriţi, oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă!”. Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”
(http://www.cunoastelumea.ro/istoric-sarb-din-voivodina-despre-romani-si-unguri-sunteti-un-popor-imbecil-de-tolerant-iata-cum-se-vede-istoria-ungurilor-din-serbia/)

de Pui la 12 iunie 2019 - 19:52

Fiți sigur că românul e iute la minte și prinde repede .O să învățăm și noi naționalismul și s-ar putea sa depășim profesorul de la care am avut slava Domnului ce învață secole la rind.

de Pui la 26 iunie 2019 - 10:17

Cînd pășesc in biserica maghiarii,sa se gindeasca că după secole de asuprire românilor Dumnezeu le-a făcut dreptate în 1918.

de Pui la 2 iulie 2019 - 18:02

M-am uitat astăzi la discursul lui Orban din P.E și m-am cutremurat.Am văzut un conducător care sub masca că își apără poporul ascunde de fapt nu un naționalist cum e normal ci de fapt un sovinist cu o ura fata de tot ce nu e maghiar o ura viscerală fata de tot ce e altceva decît maghiar o incrincenare de a distruge Uniunea Europeana.Dupa 70 de ani de pace Ungaria riscă să fie buturuga mica care răstoarnă carul mare numi că carul care se va răsturna și se va rupe va cădea și peste buturugă.Uniunea Europeană e făcută nu sa avantajeze pe uni sau pe alții sa făcut în principal pentru a menține pacea pe continent sa nu ne mai măcelărim ca orbii cum am făcut-o în cele două războaie care sau numit mondiale pentru că am atras toată planeta în ele.Probabil va mai trebui sa trecem prin așa ceva că sa învățăm să iubim pacea și să o prețuim cu adevărat.

Lasati un comentariu