Asociația Comercianților si Industriașilor din Carei, anul 1927

• publicat la: 31 iulie 2019
Asociația Comercianților si Industriașilor din Carei, anul 1927

Careianul  Horia Mărieș  ne oferă o  filă de istorie locală din anul  1927. Potrivit spuselor sale, a găsit o fotografie  într-o ladă de pe balcon. Era de  la a  75-a aniversare de la înființarea Asociației Comercianților din Carei, România.

,,Bunicul meu matern , Iosif Negrean, era atunci la vârsta de 35 de ani, vicepreședintele Asociației. După doi ani avea să fie ales președinte al Asociației Comercianților și Industriașilor din Carei. El și bunica m-au crescut până la vârsta de 10 ani. C-așa a fost viața….Oare seamăn cu bunicul Negrean, măcar la față?,, se întreabă Horia Mărieș.  Cu siguranță că da.

Mulțumim careianului Horia Mărieș și pentru acest valoros material remis.

Rândul de jos: Vöröscsáky János, Janitzky Sándor, Mandl Ferenc, Pucser Károly (președinte în funcție), Brichta Miksa (președinte de onoare), Iosif Negrean (vicepreședinte în funcție), Weisz Lajos, Lukács Lajos, Grünfeld Miksa.

Rândul din mijloc: Roth Lajos, Frank Albert, Janitzky György, Klein Jozsef, Papp László, Komáromi Lajos, Griszháber L., Boros György, Grázel K., Politzer Ignác, Gózner Kálmán, Ludescher J., Guttman M.,Dobránszky J., Spitz Samu, Kertész M., Roth László, Grünspan Ignác, Orosz János, Dobránszky F., Klein M., Gyulai János.

Rândul de sus: Csikós Gyula, Juhász Sándor, Czéh Károly, Hágen Mihály, Kondor Ferenc, Orosz Zoltán, Adler Gyula, Kurtyán József Jr., Hágen Ferenc, Balázs Béla, Faragó Vendel, Padrah János, Kondor Béla, Turóczy Károly, Hájer József.

Buletin de Carei

comentarii

de pro ciuta la 31 iulie 2019 - 21:35

Ce ar fi daca ne-ar oferi file din istorie din anul 1917?

de Buletin de Carei la 31 iulie 2019 - 21:55

Am oferit si din 1784 cand au fost tipărite primele abecedare de tipograful român Ștefan Pop. Vreti si dinainte de 1270 adica dinainte de venirea familiei Coroi, ulterior Karolyi?

de Horia Mărieș la 1 august 2019 - 00:29

@pro ciuta

La cererea dvs expresã, vã ofer la repezealã ceva din 1919, deci foarte aproape de 1917.
E cam tot aia.

Anul 1919. Regimul lui Béla Kun. Ungaria «poate fi salvată de la colaps și anarhie numai de socialism și comunism».

Iar azi poate fi salvată numai de Vladimir Putin??? Dar Putin nu mai este nici socialist si nici comunist. Este cel mai bogat imperialist de pe glob.

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/regimul-lui-bela-kun-ungaria-poate-fi-salvata-de-la-colaps-si-anarhie-numai-de-socialism-si-comunism

de pro ciuta la 1 august 2019 - 06:18

Stiu ca in 1919 armata romana a eliberat Budapesta si a pus opinca pe parlamentul dar am cerut din 1917.

de Horia Mărieș la 1 august 2019 - 07:35

@pro ciuta

OK, mã bucur mult cã stiti ce s-a intâmplat in 1919.

O sã mã strãduiesc, cât mai curând posibil, sã vã prezint, tot aici, si ce s-a intamplat prin 1917.

Intrebare: Doriti ca referința (ele) bibliografice pe care o sã le posted, la cererea dvs expresã, sã fie în limba românã, sau în limba maghiarã? Ca sã stiu ce anume sã caut ptr dvs. prin bibliotecile de pe acest mapamond.

de Horia Mărieș la 1 august 2019 - 10:00

@ pro ciuta

Pe pagina mea de feisbuci am publicat in întregime un album întitulat “Pe Câmpurile de Luptă” 1914-1918 “A Harcok Mezein”

Autorul volumului este Nyegrán János.
Ioan Negrean.
Fratele mai mic al bunicului meu matern Iosif Negrean.
Ioan-János s-a născut și a crescut în Dindești, comuna Andrid, jud. Satu Mare.
A fost mobilizat in armata austro-ungară.
A luptat pe mai multe fronturi (exact ca si bunicul meu Iosif Negrean), ca simplu soldat, intregul prim război mondial (1914-1918).
La sfârsitul războiului unitatea lui s-a retras la Budapesta.
Anii aceia (1919, revolutia bolsevica din Ungaria a lui Bela Kun, etc. erau f. tulburi pentru soldatii austro-ungari născuți in România. A fost nevoit să se ascundă. A fost ascuns de o femeie, o văduvă cu copiii. S-a căsătorit cu ea (a fost prima lui soție) și acolo a rămas. După decesul primei soții, s-a recăsătorit.

Așa se face că am rude de sânge, niște oameni de toată isprava, în Vác, în Ungaria.

În acest volum de versuri al cãrui autor este Nyegrán János, dânsul descrie toatã mizeria și suferințele pe care le-a putut îndura ca soldat in armata austro-ungară in primul război mondial.

O descriere mai avevărată, mai sinceră, mai precisă decât asta nu există în nici un tratat de istorie.

Garantez.

Și asta fiindcă autorul a fost fratele cel drag al bunicului meu matern.

Sun convins că stăpâniți foarte bine limba maghiară.
N-aveți decât să citiți. Fiindcă în amintirile respective este acoperită toată perioada 1914-1918, o sa găsiți și destule referiri la anul 1917. Lectură plăcută!

https://www.facebook.com/100001567452739/p

de pro ciuta la 1 august 2019 - 10:28

Stiu ca dupa eliberarea Budapestei de Armata Romana maghiarii nu au fost recunoscatori si s-au purtat foarte urat cu românii. Nu pot decât să regret comportamentul lor.

Lasati un comentariu