Hai la Mărișel, la Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului. Trăiască Duhul lui Iancu!

• publicat la: 11 iulie 2019
Hai la Mărișel, la Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului. Trăiască Duhul lui Iancu!

Am primit o invitație din partea Consiliului Local Mărișel pentru a lua parte la manifestările ample din data de 14 iulie 2019 dedicate Sărbătorii tradiţionale de la Crucea Iancului.

Mii de persoane participă an de an la Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, zona Fântânele, comuna Mărișel. Cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj este  organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj   împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel.   Evenimentul este deja tradițional, acesta desfășurându-se de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

După slujba de pomenire de la monumentul lui Avram Iancu, de la ora 11,00, vor urma depuneri de coroane și jerbe de flori,  discursurile oficialităților locale și județene. Apoi, de la ora 13.30, pe platoul de la Crucea Iancului, miile de moți dar și de români din toate colțurile țării  vor  lua parte la  spectacolul folcloric în care vor evolua soliştii vocali: Valeria și Traian Ilea, Mariana Morcan, Raluca Pașcalău, Arlesiana Agrijan, Bogdan Găbudean, Iulia Merca, Livia Maria Danciu Hetea, Lavinia Mariș, Ioana Budae, Patricia Popa, Marisa Bîlc, Andra Mariș, Anamaria Mariș, Denisa și Diana Todea, Adela Mădălina, Anicuța Roșu, Lavinia Maria Danciu și Adela Burcă.

Nu vor lipsi ansamblurile folclorice  „Cununița Apusenilor” – Gilău, „Cununa munților” – Măguri-Răcătău, „Cununa Someșană” – Florești, „Nepoții Iancului” – Mărișel, „Junii Vlădesei” și „Craii Măguri” – Bucea (Negreni), alături de „Taragotiștii din Mărișel”, Octavian Matiș – saxofon și grupul instrumental condus de Nicu Badiu.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va fi prezent cu un program artistic de muzica tradițională  susţinut de membrii Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”.

Hai la Mărișel! Cântec, joc și voie bună!

Măi române om frumos, Nu te mai uita în jos,

Uită-te în sus, Că ți-a fost de-ajuns!

Uităte în sus la soare, Că ți-e neamul ca o floare,

Cât a fost de greu, Am învins mereu!

comentarii

de Moni la 12 iulie 2019 - 13:37

Mergeti frumos, toti sa va duceti. Va fi sarbatoare mare la Marisel. Daca nu gasiti calea de intoarcere, nu va necajiti, ramaneti acolo, cat mai mult.

de Buletin de Carei la 12 iulie 2019 - 13:42

Vom merge cu totii dragă Monika si ne vom intoarce cu românii de la Mărișel. Vom aduce cât mai mulți. Când trecem prin Zalău o să fluturăm steagul românesc….poate ne faci o plecăciune.

Lasati un comentariu