S-a lansat ,,ARTA DIN ROMÂNIA, DIN PREISTORIE ÎN CONTEMPORANEITATE,, la Academia Română

• publicat la: 10 iulie 2019
S-a lansat ,,ARTA DIN ROMÂNIA, DIN PREISTORIE ÎN CONTEMPORANEITATE,,  la Academia Română

Marți, 9 iulie 2019, am participat la lansarea lucrării  ARTA DIN ROMÂNIA, DIN PREISTORIE ÎN CONTEMPORANEITATE avându-i ca și coordonatori pe
Acad. Răzvan Theodorescu și Acad. Marius Porumb.

Evenimentul a avut loc în  Aula Academiei Române din București.

Lucrarea  este una de  excepție, tipărită la  Editura Academiei Române și Editura Mega, în 2 volume cu  peste 2000 de pagini și  peste 2500 de imagini color.

După intonarea Imnului de Stat au luat cuvântul  Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române,  Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, Prof. dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române,  Prof. dr. Georgeta Stoica, membru de onoare al Academiei Române,  Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și  Acad. Marius Porumb.

Un cvartet de la Universitatea Natională de Muzică din București  a susținut un  mic concert impresionant din care nu au lipsit lucrări de Bela Bartoc( Dansul românesc), Mozart și nepieritoarea Baladă a lui Ciprian Porumbescu.

Primul volum din ARTA DIN ROMÂNIA, DIN PREISTORIE ÎN CONTEMPORANEITATE   prezintă arta populară românească, arta preistorică și cea antică din epoca Daciei libere și Daciei romane, epoca bizantină, evul mediu timpuriu și arta romanică din Transilvania, începuturile arhitecturii de zid în Țara Românească și Moldova, pictura murală și arta liturgică, perioada influenței Renașterii europene în spațiul românesc, ce anunță curentele culturale ale epocii moderne.

Al doilea volum din ARTA DIN ROMÂNIA, DIN PREISTORIE ÎN CONTEMPORANEITATE  înfățișează arhitectura, sculptura, pictura, grafica și artele decorative în epoca premodernă a secolului al XVIII-lea, dominată de Baroc și începuturile Clasicismului, evoluția lor în epoca modernă din secolul al XIX-lea și tendința de sincronicizare cu evoluția artelor europene și se încheie cu prezentarea realizărilor excepționale ale secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, până în imediata contemporaneitate.

În cursul acestei luni va avea loc o lansare și la Cluj-Napoca urmând ca din toamnă lucrarea să fie lansată și în alte mari centre universitare dar nu numai.

Daniela Ciută

GALERIE FOTO

.

comentarii

de Vasile Lechintan la 11 iulie 2019 - 00:02

O lucrare de referinţă pentru pentru demnitatea dăinuirii noastre prin milenii. Felicit pe D-l. Acad. Marius Porumb pentru această operă care a necesitat o cercetare imensă, de o mare acribie ştiinţifică. Felicit şi pe Despărţământul Astra Carei şi personal pe Doamna preşedintă Daniela Ciută pentru că sunt alături de evenimentele mari ale Academiei Române, alături de D-l Acad. Marius Porumb la această superbă sărbătoare. Vasile Lechinţan.

Lasati un comentariu