Asociațiunea ASTRA Carei și Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, la Ziua Iancului în satul fără Cămin Cultural funcțional

• publicat la: 25 august 2019
Asociațiunea ASTRA Carei și Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, la Ziua  Iancului în satul fără Cămin Cultural funcțional

Astăzi a avut loc în satul Ianculești cea de-a XX-a ediție a Zilei Iancului. Prezență redusă din partea sătenilor. Tulnicele au deschis Ziua Iancului iar corul asociației Unirea a intonat Imnul de Stat.

Discursuri sforăitoare din partea primarului Kovacs care a poftit la 30 ari din pământul parohiei ortodoxe Ianculești precum și la lacul satului, din partea abuziv numitului delegat sătesc, consilierul Oneț. Primarul Kovacs a vorbit cu tupeu  la Ianculești  despre importanţa păstrării tradiţiilor populare şi a identităţii naţionale în condiţiile respectului reciproc între etniile conlocuitoare de parcă nu el ar fi cel care la CAREI interzice catarg cu drapel românesc pe domeniul public, interzice amplasare de plăci comemorative pentru păstrarea istoriei locale exacte și scoate de pe clădirea primăriei plăcile cu însemnele statale. Acest om vorbește la Ianculești de importanța păstrării identității naționale dar refuză reabilitarea Căminului Cultural din sat și demolează clădirea școlii ca nu cumva să se mai țină cursuri în limba română în satul de moți. Nemaivorbind de faptul că la Carei nu există clase pentru pregătire de lucrători comerciali cu predare în limba română. Câtă obrăznicie din partea unui traseist politic și a unui evazionist cu acte în regulă!

Am ascultat apoi cu stupoare despre așa numitele realizări, despre faptul că ,,satul Ianculeşti îşi schimbă continuu aspectul cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Carei,,. 

Una dintre realizările consilierului autointiulat ,,delegat sătesc,,   este demolarea clădirii școlii precum și păstrarea în paragină a Căminului Cultural. Oare așa ceva și-a dorit Avram Iancu pentru urmașii lui? E suficient să pomenim numele Eroului Național Avram Iancu la ceas de sărbătoare și să distrugem ceea ce înseamnă lăcaș cultural? Că tot se vorbea despre importanța păstrării identității românești….

La Zilele Iancului ediția a XX-a au rostit alocuțiuni vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Radu Roca, deputatul PNL Romeo Nicoară, consilierul judeţean PSD Rodica Maxi şi preşedintele Societăţii Cultural- Patriotice Avram Iancu Satu Mare, Mircea Dobra. Au urmat apoi depunerile de coroane.

Asociațiunea ASTRA Carei și Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, au depus coroane de flori la bustul lui Avram Iancu din satul Ianculești cu ocazia Zilelor Iancului. Potrivit tradiției, Asociația foștilor refugiați și expulzați a oferit o Diplomă și un cadou celui mai vârstnic fost refugiat care nu a mai beneficiat de distincție. În acest an a fost rândul Anei Costea. Fiind suferindă, fiica sa a fost cea care a ridicat premiul.

Satul Ianculești este un sat de moți veniți din munții Apuseni prin Reforma Agrară din 1921 iar în 1940 toamna sătenii au fost scoși din casele lor de către regimul hortyst care s-a instalat după cedarea Ardealului de Nord.

Parastasul oficiat în memoria lui Avram Iancu a fost oficiat doar de preotul paroh Oneț dar  în sat locuiește și preotul pensionar Sorian Gheorghe. Acesta din urmă nu este lăsat să slujească în biserica din Ianculești după pensionare și după ce a slujit la acest altar timp de peste 40 de ani.

Deși la microfon se vorbea cu emfază despre frăție, deși s-a transmis salutul de frățietate, încă în satul Ianculești nu se pun în practică  declarațiile sforăitoare  de la Ziua Iancului. Moții de la Ianculești nu sunt la fel de uniți ca atunci când au fost scoși din casele lor și aruncați în vagoane de vite la Carei după ce în prealabil au fost bătuți și maltratați de hortyști după cum povesteau supraviețuitorii. Una dintre relatări aparține medicului Viorica Sava a cărei bunică a fost împușcată în curtea casei, în fața familiei, în septembrie 1940.

Și bunica preotului Oneț povestea despre ororile din 1940…

“ nici nu vă pot povesti ce grozăvii au fost în zilele alea de septembrie… să ne ferească Cel de Sus de aşa ceva încă odată….mare nenorocire s-a abătut asupra noastră….pe toţi câţi nu au putut fugi ne-au adunat jendarii înainte să  ne adunăm recolta de pe câmp şi  ne-au dus la Carăi şi ne-au ţinut  în gară toţi la grămadă  cam o săptămână  …ca pe animale ne-au ţinut ..ca să  ne facă ceva legitimaţii.. şi apoi ne-au urcat în vagoane de vite…mare jale a fost atunci…”  ne povestea văduva Sabina Dobra înainte de evenimentul Zilele Iancului din august 2015.

Au depus coroane de flori primarul Kovacs, asociațiile ASTRA Carei, Unirea 2009, Refugiații și expulzații din 1940, filiala Carei, Societatea Avram Iancu Satu Mare și partidele politice , PSD și PNL.

Nici la această ediție nu au fost organizate întreceri pentru copii așa cum se proceda mereu până în 2016. Nici abundența de comercianți de altădată nu a fost de găsit. Așa se întâmplă când politica este mai presus decât interesul pentru comunitate.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu