Dictatul de la Viena marcat și la Satu-Mare

• publicat la: 31 august 2019
Dictatul de la Viena marcat și la Satu-Mare

Astăzi a avut loc la Muzeul Județean Satu Mare  un simpozion pentru marcarea Dictatului de la Viena din 1940 urmat de o procesiune până la troița românească din centrul municipiului și busturile eroilor naționali Avram Iancu și Vasile Lucaciu. La eveniment au fost prezenți  și 12 dintre participanții din țară de  la Școala de Vară de la Carei organizată de filiala Carei a Asociației Refugiaților și expulzaților din 1940.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de corurile reunite ale asociațiilor de pensionari sătmăreni, dirijate de Renata Iovan. A urmat apoi o slujbă religioasă de pomenire a refugiaților și expulzaților în urma Dictatului de la Viena,  oficiată de preotul dr. Cristian Boloș.

Au rostit alocuțiuni Liviu Marta, directorul Muzeului de Istorie Satu Mare și  Adrian Albu, viceprimarul  municipiului Satu Mare. Momente deosebit de emoționante la intervenția Dr. Daniela Bălu care a evocat ororile și atrocitățile invadatorilor hortyști după instaurarea Dictatului de la Viena.  Scene greu imaginabile au fost aduse în fața asistenței din perioada ocupației hortyste care dorea dispariția românilor din țara lor după ocuparea abuzivă.

O intervenție inedită a avut prof. univ. dr. Doru Radosav  care a susținut o amplă prelegere despre semnificația Testamentului lui Avram Iancu, document  păstrat de familia Rațiu și donat ulterior  Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”. În preambulul prelegerii a semnalat apariția unui sondaj de opinie privind oportunitatea marcării Dictatului de la Viena din 1940, sondaj pe care îl consideră stânjenitor și infantil. Vorbitorul a făcut referire și la clasa politică actuală pe care o consideră o oaste de strânsură, agramată.

Corurile reunite au dat glas Imnului Refugiaților, Dac-am plecat Ardealule din tine ,, și altor piese iar un urmaș al moților a recitat o poezie.

Finalul a aparținut unui fost expulzat din satul Ianculești, Maria Han, care a rememorat cu emoție acel septembrie negru din 1940. Satul Ianculești a fost unul dintre satele românești supuse atrocităților regimului hortyst. Mărturia preotului de atunci, Gheorghe Munteanu, nu lasă nicio urmă de interpretare.

Cei prezenți s-au deplasat după simpozion în procesiune până la troița românească din centrul orașului, la statuia lui Vasile Lucaciu și la bustul lui Avram Iancu. Participanții la Școala de Vară de la Carei au depus o coroană de flori la Troiță și au purtat steaguri tricolore. Sâmbătă, 31 august, de la ora 16,00, va avea loc și la Carei marcarea Dictatului de la Viena în fața Monumentului Refugiaților și Expulzaților.

comentarii

de Pui la 1 septembrie 2019 - 00:02

Aceste poze arata un început de trezire a românilor pîna nu e prea tîrziu.

Raspunsuri

Lasati un comentariu