Școala de Vară cu tema Dictatului de la Viena ajunge și la Scărișoara Nouă

• publicat la: 30 august 2019
Școala de Vară cu tema Dictatului de la Viena ajunge și la Scărișoara Nouă

Momente de mare încărcătură emoțională la Scărișoara Nouă. Participanții la Școala de Vară de la Carei având ca temă Dictatul de la Viena s-au întâlnit cu expulzații supraviețuitori din 1940, acum trecuți de 90 de ani. Lacrimile prea plinului sufletesc au împodobit obrajii tuturor celor prezenți. Alese mulțumiri se cuvin  gazdelor noastre din data de 28 august 2019, grupului de moațe coordonate de inimoasa Rodica Jurj, părintelui paroh Zota și nu în ultimul rând primarului comunei Pișcolt de care aparține satul, Cosmin Varga. Acesta din urmă   a venit să salute oaspeții deși era pe teren cu reporterii de la AgroTV. Primarul Cosmin Varga a oferit recent sătenilor din Scărișoara Nouă un Cămin Cultural reabilitat și dotat la standarde europene.

După intonarea Imnului de Stat, părintele paroh Zota a oficiat un parastas în memoria celor ce au trecut prin ororile anului 1940 doar din vina de a fi român.  A impresionat în mod plăcut faptul că mamele își poartă la activități pruncii de la cele mai fragede vârste.

Potrivit tradiției Asociației refugiaților și expulzaților din 1940,  a fost premiat cel mai vârstnic sătean ce face parte din asociație. Dobra Aurelia Cornelia a fost de această dată cea care a beneficiat de Diploma de recunoștință și de micile  atenții.

Frumoase cântece patriotice au interpretat cadrele militare în rezervă de la filiala Satu Mare a ANCMRR iar Angela Muntean a dat glas pricesnelor îndrăgite.

Întâlnirea a continuat la Căminul Cultural unde bătrânii satului și-au făcut curaj pentru a relata celor tineri despre cum au fost izgoniți din satul lor în toamna anului 1940.

GALERIE FOTO

Rememorarea clipelor de groază trăite în toamna anului 1940 a impresionat pe fiecare ascultător. Au impresionat și bucatele pregătite cu suflet de localnici, pâinea pe vatră și plăcintele moțești dar nu numai. Nu a rămas necălcat nici  muzeul satului.

O zi care va rămâne cu siguranță în amintirea tuturor. Organizatorii Școlii de Vară Carei mulțumesc scărișorenilor pentru primire și tratare.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu