Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

• publicat la: 29 august 2019
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși și greco-catolici români marchează astăzi , 29 august, tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare din anul bisericesc. Noul an bisericesc începe la 1 septembrie.  Ziua în care a fost Tăiat capul Sfântului Ioan este considerată, potrivit tradițiilor creștine, zi de post și rugăciune.
In această zi se tine post pentru a ne înfrâna asemenea lui Ioan Botezătorul, dar si pentru a nu fi ca Irod. Acesta, din cauza lipsei de măsură, a cerut ca Salomeea să danseze, iar ca răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujbă la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau. Există o lungă perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu există informații, dar se cunoaște faptul că s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Lasati un comentariu