ASTRA Carei la aniversarea a 150 de ani de existența a Despărțământului Șomcuta Mare

• publicat la: 7 septembrie 2019
ASTRA Carei la aniversarea a 150 de ani de existența a Despărțământului Șomcuta Mare

Momente de înaltă trăire și simțire românească la Șomcuta Mare, la aniversarea a 150 de ani de existență a Despărțământului ASTRA condus de președinta Alina Talpoș. O manifestare de înaltă ținută, cu participări din mediul academic. ASTRA Șomcuta Mare beneficiază de sprijin necondiționat din partea Primăriei și a Consiliului Județean.

Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) s-a reunit  la Şomcuta Mare pentru a aniversa  150 de ani de la înfiinţarea Despărţământului ASTRA Şomcuta Mare.
Acţiunea a avut loc la  Casa de Cultură „Aurel Buteanu” din localitatea chioreană.  Au fost prezenți  membrii ASTREI şi simpatizanţii acesteia din toate localităţile ţinutului, parteneri şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale şi din administraţia locală şi judeţeană, alături de reprezentanţii despărţămintelor din ţară.
Despre  „ASTRA şi drumul spre Marea Unire: naţionalism şi democraţie” a conferențiat  prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent  al Academiei Române. În cadrul manifestării a avut loc și  lansarea celui de-al doilea număr al revistei „ASTRA Şomcuteană”, ediţie jubiliară.
Corurile din Buciumi şi cel din Şomcuta Mare  au impresionat  prin recitalul de înaltă ținută.
.
.
  Nu s-au lăsat mai prejos nici  elevii de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” şi cei de la Clubul Elevilor Şomcuta Mare  care au susținut  un spectacol folcloric.
.
.
Așa cum spuneam la început, acțiunile ASTRA Despărțământul Șomcuta Mare sunt organizate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Şomcuta Mare în colaborare cu Casa de Cultură „Aurel Buteanu”, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu”, Clubul Elevilor Şomcuta Mare, Protopopiatul ortodox Chioar şi cel greco-catolic.

„150 de la înfiinţarea primului Despărţământ din Şomcuta Mare al Asociaţiunii Transilvane pentru  Literatura Română şi Cultura Poporului Român reprezintă ani în care s-a investit în ridicarea nivelului de dezvoltare intelectuală, în valori materiale şi spirituale, în imaginea unei comunităţi. Ca reprezentant al administraţiei locale vă asigur de tot sprijinul în acţiunile organizate de ASTRA, astfel încât acest for să rămână un simbol cultural al neamului, o forţă vie şi activă a luptei pentru păstrarea şi întărirea unităţii poporului român”, a menționat în cadrul manifestării  Gheorghe Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

Au mai rostit alocuțiuni și președintele Consiliului Județean Maramureș, dl.Zetea, președintele ASTRA, prof.Dumitru Acu, președinți ai despărțămintelor din țară precum și cei ai asociațiilor invitate.

Au fost alături de familia astristă și Societatea Avram Iancu de la Baia Mare, președintele Ioan Tuhuțiu  precum și președintele de onoare, Ioan Bâtea.

Președinta Alina Talpoș a oferit Diplome de Onoare colaboratorilor și susținătorilor.

Felicitări ASTRA Șomcuta Mare, felicitări președintei Alina Talpoș pentru organizarea impecabilă și să aveți parte de cât mai multe aniversări.

Vivat, Crescat, Floreat ASTRA!

GALERIE FOTO

comentarii

de Maria la 8 septembrie 2019 - 19:38

Foarte frumos.Ne bucuram ca exista oameni minunati care stiu sa puna in valoare traditiile romanesti si cultura de veacuri de care suntem mandri.

Lasati un comentariu