Călăuze ucrainene şi migranți asiatici, depistaţi la frontiera cu Ungaria

• publicat la: 21 septembrie 2019
Călăuze ucrainene şi migranți asiatici, depistaţi la frontiera cu Ungaria

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au depistat șapte cetățeni străini, proveniţi din  Bangladesh, Vietnam şi Sri Lanka,  care călăuziți de către patru ucraineni, intenționau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. 

Cei șapte sunt cercetați pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar cei patru cetățeni ucraineni care îi călăuzeau pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți.

În noaptea de 19/20 septembrie a.c., acționând în baza unor informații, la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, s-a declanșat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale în zona de responsabilitate. Astfel, aproape de miezul nopții, polițiștii de frontieră sătmăreni au identificat, pe direcția comunei Păulian, județul Satu Mare, două autovehicule care se deplasau spre frontiera cu Ungaria. La un moment dat, unul dintre autovehicule, o autoutilitară marca Mercedes, a părăsit drumul național, îndreptându-se spre localitatea Dacia situată în apropierea frontierei de stat.

Imediat s-a luat măsura interceptării autovehiculelor în cauză în vederea identificării conducătorilor auto. Maşinile au fost oprite şi s-a stabilit că şoferii erau doi cetățeni ucraineni, M.M. în vârstă de 30 de ani și I.K. în vârstă de 26 de ani. De asemenea, în autoutilitara oprită la control se mai aflau ca pasageri alți doi cetățeni ucraineni, precum şi șapte bărbaţi de diferite naţionalităţi fără documente de identitate asupra lor.

Deoarece, persoanele în cauză nu îşi justificau prezența în zona respectivă, s-a luat măsura conducerii lor, precum și a autovehiculelor în cauză, la sediul Poliției de Frontieră, în vederea continuării cercetărilor.

Din primele verificări, s-a stabilit că cei șapte migranți sunt cetăţeni din Bangladesh, Vietnam şi Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 21 și 39 de ani. Aceştia au fost preluaţi şi transportați până în zona de frontieră de către cei patru cetățeni ucraineni cu scopul de a-i călăuzi în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat în Ungaria. Cetățenii asiatici intenționau să ajungă într-un stat din spațiul Schengen.

Drept urmare, ucrainenii sunt cercetați de către polițiștii de frontieră pentru trafic de migranți, iar celelalte șapte persoane pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

În continuare, cercetările sunt desfășurate sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, iar faţă de cei patru cetățeni ucraineni judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

 

Țigări în valoare de 281.000 lei descoperite la frontieră

  Polițiștii de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău au descoperit și ridicat în vederea confiscării, într-o pădure din apropierea frontierei de stat, cantitatea de 24.000 pachete cu țigări de proveniență ucraineană.

În data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 22.00, un echipaj al poliției de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sarasău, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a descoperit într-o zonă împădurită din apropierea frontierei de stat, mai multe colete cu țigări.

Imediat, la fața locului a fost solicitată o echipă de intervenție care a procedat la cercetarea și supravegherea zonei, timp în care au fost informate și autoritățile de frontieră ale statului vecin despre eveniment, care ne-au comunicat faptul că pe direcția respectivă au reținut o persoană de sex masculin implicată în activitatea de contrabandă.

          Coletele descoperite au fost transportate la sediul poliției de frontieră, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 48 de baxuri care conțineau 24.000 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană.

Țigările, în valoare de 281.000 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, în continuare efectuându-se cercetări în vederea identificării persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.
   

 

Lasati un comentariu