Despre colonizarea șvabilor în comitatul Satu Mare. Lansare de carte la Carei

• publicat la: 19 septembrie 2019
Despre colonizarea șvabilor în comitatul Satu Mare. Lansare de carte la Carei

Joi, 26 septembrie 2019, de la ora 17.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc lansarea volumului „Colonizarea germană în comitatul Satu Mare”(„A Szatmár vármegyei német telepítés”) – ediție bilingvă, autor: Vonház István.

În cadrul evenimentului va lua cuvântul prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Momentul artistic va fi prezentat de formația de muzică șvăbească Karoler Trio (Tünde Lörincz, Szilveszer Lörincz și Johann Vezér).

Cartea aduce un omagiu întregului fenomen de colonizare, își propune misiunea de a face cunoscute originea, istoria și prezența unui grup etnic important și foarte activ cultural și economic.

 Satele șvăbești din județul Satu Mare reprezintă un bun exemplu pentru bogăția eterogenității culturale din România. Populația șvabă colonizată aici în secolul al XVIII-lea constituie un element important în dezvoltarea socio-economică a Transilvaniei de Nord-Vest din secolele ulterioare. La ora actuală, în Carei mai sunt puțin peste 400 de șvabi iar  în satele șvăbești din jur elevii învață în clase cu predare în limba maghiară.

 Intarea la eveniment este liberă! Vă așteptăm cu drag!

comentarii

de Cornelia la 19 septembrie 2019 - 15:36

Super! Asta da! De mult nu a mai apãrut o carte pe tema asta. O voi cumpãra.

de pro ciuta la 19 septembrie 2019 - 15:57

si eu voi cumpara cartea

de Pui la 20 septembrie 2019 - 09:37

Aceasta carte trebuie pusă pe masa tinerei generații de șvabi care sunt mai numeroși ca maghiarii dar au fost maghiarizati.Toate satele din jurul Careiului sunt sate nemtesti fara exceptie Petrești, Dindestiul Mare.Tiream Moftinul Mare,Capleni,Cămin,Urziceni,Foieni Ciumesti.Cind sa făcut industrializarea in ani 1970 au fost aduși la Carei oameni din satele din jur.Intrebare ,care sunt ungurii din satele exclusiv germane din jurul Careiului.Au reușit să le bage in capul șvabilor că ei sunt maghiari urmașii triburilor veniți din Asia.

Lasati un comentariu