Carei 2019. Cei care iubim tricolorul românesc suntem supuși oprobiului public și denigrați

• publicat la: 28 octombrie 2019
Carei 2019. Cei care iubim tricolorul românesc suntem supuși oprobiului public și denigrați

Domnul inginer Rebeleanu, nepotul primarului din Carei din 1940, Valer Câmpianu, ne povestea la simpozionul dedicat marcării Dictatului de la Viena că fratele mamei sale, Traian, a fost prins la vârsta de 14 ani cu o panglică tricoloră sub reverul hainei. A fost închis la Debretin unde a stat 2 ani. Când l-au eliberat avea TBC și a murit după câteva luni.

La 79 de ani distanță de la eliberarea orașului de sub ocupația hortystă, cei care iubim tricolorul românesc suntem supuși oprobiului public și denigrați. Nu toți careienii au învățat să trăiască în comunitatea formată din mai multe naționalități. Unii nu se pot dezbăra de  apucăturile de mahala dar mai ales de aversiunea față de români și sunt folosiți de cei care cu bună știință aplică metodele clasice de dezinformare.

Celor care se îndoiesc  de cele scrise le recomandăm o plimbare până la obiectivele menționate în caz că imaginile de pe Buletin de Carei nu sunt destul de clare.

Am ajuns ca în Carei să nu mai putem scrie despre pregătirile de Ziua Armatei și despre aniversarea a 75 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația hortystă fără să ne atragem mânia unui mic grup, același, deranjat de simbolurile românești. Unul dintre acestea este Monumentul Ostașului Român.

Tonul a fost dat de primarul evazionist care afirma că Monumentul Ostașului Român ar fi unul politic (deși a fost ridicat în 1964) iar când am depus proiectul pentru solicitare aprobare de ridicare catarg cu drapel românesc pe domeniul public ni s-a spus direct, în plină ședință de Consiliu Local…,,nu provocați maghiarii,,.

Sub acest circ provocat de câțiva fani ai evazionistului se ascund de fapt abuzurile majore ale conducerii primăriei Carei din care nu face parte niciun român.

Fără funcția de primar acesta nu ar avea nici loc  de muncă deci nici sursă de venit. Deci miza e mare pentru el. Așa că joacă cartea etnică pentru ascunderea  ingineriilor financiare dar nu numai.

În tot acest timp continuă procesul de deznaționalizare iar cei ce nu sunt dispuși să treacă totul sub tăcere sunt supuși oprobiului public.

Clase de meserii cu specializări la care elevii români nu au acces pentru că nu există predare în limba română, cămin cultural lăsat în paragină de peste 20 de ani pentru ca nu cumva comunitatea românească să aibă unde să se adune și să își păstreze tradițile și obiceiurile, interzicere de ridicare de catarg cu drapel românesc pe domeniul public din Carei , refuzul de a amplasa însemnele statului pe plăcile de pe Primăria Carei unde figurează și numele țării noastre, lipsa oricărui simbol românesc în sala festivă a Primăriei, editarea de carte în limba maghiară unde numele scriitoarei românce Otilia Marchiș a fost înlocuit cu porecla sa batjocoritoare , refuzul de a amplasa placa cu numele delegaților careieni la Marea Unire  pe clădirea unde a avut loc adunarea de alegere a lor  sunt doar  o parte din exemple. Până la această oră asociațiile culturale sau sportive din Carei nu au beneficiat de susținere de la bugetul local așa cum au beneficiat asociații venite din țară sau din Ungaria.

Curios este că pe măsură ce informăm despre abuzurile din administrația careiană  apar  noi angajați la Primăria Carei care se ocupă cu ,, cosmetizarea informațiilor,, și cu denigrarea celor cu spiritc civic dar mai ales a celor care nu se lasă ,,deromânizați,,.

A ajuns Primăria Carei o adevărată redacție, mai ceva ca cele județene. Nimic despre Raporturile Curții de Conturi după auditurile de la Primăria Carei, despre pagubele constatate, despre transformarea clădirilor monument istoric în locuințe sociale, despre modul de repartizare a locuințelor sociale precum și a celor ANL sau despre ceva ce ar aduce prejudicii de imagine organizației guvernamentale care este Primăria Carei.

Mulțumesc pe această cale celor care susțin demersul Buletin de Carei de reinstaurare a egalității în drepturi, a climatului de respect reciproc. Mulțumesc și publicației Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Certitudinea, pentru articolele publicate.

De ce nu ar fi puse în valoare și monumentele românești din Carei la fel ca cele neromânești? Unde este buna înțelegere mult trâmbițată ? Să fie aceasta de fapt doar  reducerea românilor la tăcere?

Daniela Ciută

comentarii

de Glasul.info la 29 octombrie 2019 - 03:30

Constituția României prevede că “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”. Cu toate acestea, Constituția României a fost monstruos terfelită și călcată în picioare, mai ales în mandatele lui Băsescu și Iohannis.

de Gheorghe la 29 octombrie 2019 - 11:32

Cred ca va meritati soarta. Toate sesizarile dvs. trebuiau adresate cu dovezi prefectului. Am luat legatura cu 4 oameni de acolo, inclusiv dvs, si m-am izbit de suficienta lor sau de invitatia de a actiona eu in locul lor. Chiar Ilie Ciuta mi-a raspuns ca eu nu stiu ce semnificatie are…pt careieni cutare sau cutare. Plangeti mai departe. Eu am pus deja doi avocati la treaba.

de Buletin de Carei la 29 octombrie 2019 - 11:39

Vorbe goale și manipulare cât China. De ce te rușinezi să îți dai numele? Știi că de fapt nimic din ce ai scris nu este adevărat. Mare frică mai aveți de informațiile reale. Vă taie din bani dacă nu postați comentarii?

Raspunsuri

Lasati un comentariu