Careieni la Adunarea Generală ASTRA de la Aiud

• publicat la: 20 octombrie 2019
Careieni la Adunarea Generală ASTRA de la Aiud

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) s-a reunit timp de 3 zile la Aiud pentru Adunarea Generală. Au participat 30 de despărțăminte din țară și din Serbia.

Vineri, 18 octombrie 2019, astriștii au avut întâlniri cu consilierii locali și cu conducerea municipiului Aiud, au depus coroane de flori la bustul lui Axente Sever din fața școlii care îi poartă numele  iar apoi au fost să viziteze Râpa robilor.

Şedinţa de sâmbătă a fost deschisă în prezenţa primarului Oana Badea, a Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei, a vicepreședintelui CJ Alba, …

Prof. Despina Stanciu, președintele Despărțământului ASTRA „Ovidiu Hulea” din Aiud, a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit după care conducerea lucrărilor a fost preluată de prof.Dumitru Acu, președintele ASTRA.

După cuvântul prof. univ. Dumitru Acu, președintele ASTRA, a vorbit Arhiepiscopul Alba Iuliei care  a evidențiat rolul important al asociațiunii în promovarea bogăției spirituale a satului românesc.

,,Încă de la începutul existenței sale, Asociația ASTRA s-a implicat în viața țăranilor noștri, convinsă că valoarea supremă s-a născut la sat. După cum, în Orient, pomii și plantele rămân mereu verzi, tot așa, în căldura sufletească a oamenilor de la țară, «frunzele Evangheliei» au rămas mereu vii.

Avea dreptate scriitorul Liviu Rebreanu când spunea că destinul nostru ca neam atârnă de cantitatea și strălucirea de aur curat al credinței care se află în sufletul țăranului. Asociația ASTRA s-a străduit mult ca această bogăție spirituală să fie valorificată,,.

Ulterior s-a derulat sesiunea de comunicări în plen în cadrul căreia au fost reliefate personalitățile marcante ale culturii românești care au contribuit și contribuie la conservarea şi îmbogățirea patrimoniului literar românesc, necesitatea protejării patrimoniului nostru cultural și a identității românești mai ales în comunitățile dinafara țării dar nu numai. Au rostit prelegeri bine primite de asistență prof.univ. Mircea Popa, președintele ASTRA Cluj Napoca, prof. univ.av.Ioan Sabău-Pop de la ASTRA Târgu-Mureș, Ioan Seni de la ASTRA Năsăud, Mircea Dragoș președinte ASTRA Codlea și Ovidiu Suciu de la ASTRA din Serbia.

ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,, Carei  a primit din partea conducerii o Diplomă pentru organizarea deosebită a Adunării Generale care a avut loc la Carei în anul 2017.

Pe holul Liceului Tehnologic unde s-a desfășurat Adunarea Generală ASTRA a avut loc o expoziție în care au putut fi admirate numeroase obiecte tradiționale românești și costume populare specifice zonei, patrimoniu care a aparținut unui fost membru al Asociațiunii ASTRA, Ion Dochițan, trecut la cele veșnice în urmă cu un an.

Sâmbătă seara a avut loc Balul ASTRA la  un local select din localitate prilej cu care organizatorii au invitat ansamblul Junii Aiudului.

Adunarea Generală a fost un bun prilej de reîntâlnire a astriștilor din țară și a aborda noi proiecte comune care să ducă la păstrarea identității culturale românești și la întărirea legăturilor dintre românii din toate colțurile țării dar  și din comunitățile românești de peste granițe.

 

Lasati un comentariu