DISCRIMINARE. Refuz pentru Plăieșii din Chișinău , accept pentru formații din Ungaria

• publicat la: 3 octombrie 2019
DISCRIMINARE. Refuz pentru Plăieșii din Chișinău , accept pentru formații din Ungaria

Luni, 14 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Teatrul Municipal din Carei va avea loc concertul formației „Képmás”, acompaniat de cântărețul, compozitorul Gerendás Péter. Biletele se pot achiziționa de la biroul Centrului Cultural Carei, prețul fiind de 30 lei. Acesta este comunicatul în limba română oferit de Centrul Cultural Carei. Din detaliile oferite din belșug în limba maghiară aflăm că ,,A Képmás zenekar a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye emblematikus csapata,, adică este formația reprezentativă a bisericii catolice Debrecen – Nyíregyházi.

Szép Júlia, Eső előtt, eső után, Százéves pályaudvar, ki nem ismerné Gerendás Péter slágereit, aki Liszt, eMeRTon, Huszka Jenő díjas kiváló énekes-, gitáros előadóművész, zeneszerző, szövegíró.
Október 14-én, 18 órai kezdettel a nagykárolyi Városi Színházban a Képmás zenekar lemezbemutató koncertjén bemutatkozik a közönségnek. Jegyek elővételben 30 lejes áron válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.

A Képmás zenekar a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye emblematikus csapata. Az együttes megalakulása óta meghatározó szereplője az egyházmegyei gyermek- és ifjúsági pasztorációs programoknak. Mindezen túl aktív résztvevője és formálója az északkeleti régió kulturális rendezvényeinek.

Az együttes két alapítója és vezetője, Bolega László és Kardos György zenei munkássága és együttműködése a Képmás megalapítását megelőző időkre nyúlik vissza. A Képmás zenekar felállása Halhóber Gábor csatlakozásával vált teljessé, ekkor alakult ki a csapat arculata is.
A trió képzett vendégművészek közreműködésével állítja színpadra koncertjeit, melyeken a Képmás saját szerzeményei mellett Zorán átdolgozott dalai szólalnak meg másképp.
A zenekar a tavalyi esztendőben útjára indított Van egy város a szívemben című produkciója a csapat nemrégiben megjelent nagylemezéhez kapcsolódó összeállítás, ami arra hivatott, hogy bemutassa a korongon szereplő dalokat a közönség számára.

Az együttest 2015-ben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első megyéspüspöke Bosák Nándor kitüntetésben részesítette, megköszönve nekik az elmúlt tíz évben a nyíregyházi plébánián, a harangodi egyházmegyei gyereknapon és az egyházmegyében a gyermek- és ifjúsági pasztoráció területén végzett zenei szolgálatot és egész munkásságukat.

 Primăria Carei continuă și pe plan cultural discriminarea locuitorilor . În cursul anului 2018 impresarul ansamblului Plăieșii din Chișinău a dorit să vină la Carei cu un concert inedit dar a fost refuzat.

Din data de 1 decembrie 2018 românii din Carei nu au mai avut parte de un concert folcloric  care să cuprindă și piese patriotice. Pentru nevoile culturale ale românilor nu se găsesc fonduri. La fel cum nu există nici clase de studiu în limba română pentru cei care vor să învețe meseria de tapițer sau saltelar sau vânzător. Deznaționalizare se numește ceea ce face administrația Kovacs-Keizer-Beko. Iar statul nu este capabil să își protejeze cetățenii și să vegheze la aplicarea de tratamente egale pentru toți contribuabilii.

În timp ce oamenii de rând de la Carei se înțeleg și au format chiar familii mixte, conducătorii orașului au pus gând rău românilor și simbolurilor acestora și totul pe banii statului român.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu