Flori și tricolor românesc pentru Otilia Marchiș

• publicat la: 8 octombrie 2019
Flori și tricolor românesc pentru Otilia Marchiș

Flori și tricolor românesc pentru o fiică a Careiului, Otilia Marchiș, la 146 de ani de la nașterea sa.

A făcut parte dintr-o familie de vrednici luptători pentru drepturile românilor din această parte de țară românească. Tatăl său, George Marchiș și fratele său, Romulus Marchiș, au fost protopopi ai Careiului. Nu se cunoaște nici până acum unde au fost înmormântați la Carei dar de fapt nici nu se dorește a se afla. Romulus Marchiș a trecut la cele veșnice în anul 1925 deci cu siguranță că se cunoaște cu precizie locul în care a fost înhumat.

Otilia Marchiș este autoarea volumului  „Cartea suferințelor”, apărut în 1921 si a cărui prefață este semnată de Henry Barbusse. Cartea suferinţelor, tradusă integral în limbile franceză, română, germană şi olandeză, comentată  şi elogiată de presa americană şi olandeză, este unul din primele semnale ale apariţiei nazismului. Concepute sub forma unor note de jurnal intim,confesiunile ei alcătuiesc dosarul unor teribile atrocităţi, surprinse într-un moment acut de criză, când nedreptatea şi liberul arbitru lăsau câmp deschis celor mai cumplite abuzuri.

În total dispreț față de personalitatea celei care a fost Otilia Marchiș, primăria Carei a tipărit cartea sa în limba maghiară înlocuind numele său cu o poreclă batjocoritoare.

Aceasta este buna înțelegere și respectul reciproc la care tot face referire administrația Kovacs-Keizer-Beko .

Buletin de Carei

comentarii

de adolphe philippe d'ennery la 12 octombrie 2019 - 10:11

„Cele doua orfeline”!
(sigur va fi sters ,nu?)

de Buletin de Carei la 12 octombrie 2019 - 12:12

Domnule profesor sunteti tare glumeț și inconsecvent. De ce vă tot schimbați numele cu care comentați? la fel și IP ul

de Hello! Wrong "Number"! la 12 octombrie 2019 - 12:49

Comedie de Andrei Calarasu

Lasati un comentariu