Mii de careieni au aniversat în stradă 75 de ani de la eliberarea orașului și Ziua Armatei

• publicat la: 27 octombrie 2019
Mii de careieni au aniversat în stradă 75 de ani de la eliberarea orașului și Ziua Armatei

Ziua Armatei a coincis în acest an cu aniversarea a 75 de ani de la eliberarea orașului Carei de sub ocupația hortystă. Manifestările au început la ora 17,00 în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Viorica Dăncilă, a ministrului Apărării Naționale Gabriel Leș, a Prefectului Darius Filip, a președintelui  Consiliului Județean Pataki Csaba și a primarului Eugen Kovacs.

În acest an nu au mai fost  aliniate detașamente de militari pe latura dinspre biserica ortodoxă a ansamblului monumental ci doar  stegari care nu au văzut nimic din ansamblul monumental pe care se presupune că îl străjuiau.

După oficierea serviciului religios în memoria eroilor  căzuți pentru eliberarea patriei de către ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, au rostit discursuri sobre președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Gabriel Leș și general de brigadă (r) Constantin Mancaș, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Cluj.

,,Celebrăm aici, la Carei, 75 de ani de la eliberarea de sub ocupaţie străină a ultimei brazde de pământ românesc. Este o sărbătoare de suflet. O zi specială în care onorăm jerfta de sânge şi sacrificiile tuturor eroilor noştri care de-a lungul timpului au luptat şi au contribuit la apărarea fiinţei naţionale şi a statului independent, suveran şi unitar român”, a  afirmat transmis preşedintele Iohannis. Potrivit acestuia,  Armata se bucură de apreciere şi consideraţie din partea românilor pentru că este o instituţie modernă şi profesionistă.

Nimeni nu a luat cuvântul din partea autorităților locale sau a societății civile la 75 de ani de la eliberarea orașului Carei.

Ștafeta veteranilor  Invictus care au pornit din Capitală pe data de 17 octombrie au predat drapelul generalului  de brigadă (r) Constantin Mancaș, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Cluj care apoi l-a înmânat primarului Kovacs Eugen.

A urmat defilarea gărzii de onoare și survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” . Prin fața tribunei oficiale  montate în fața Monumentului Ostașului Român au defilat militarii  din Batalionul 811 Infanterie „Dej”, Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, Inspectoratul de Jandarmi Județean „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu Mare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare, elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” precum și Fanfara  Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Nu au lipsit băile de mulțime ale președintelui Klaus Iohanis și ale premierului demis Viorica Dăncilă.

Nici în acest an miile de careieni prezenți nu au putut vedea desfășurarea ceremoniilor din fața Monumentului Ostașului Român ci doar parada militară. Pentru prima dată la Carei, seara a avut loc retragerea cu torțe a Armatei Române.

GALERIE FOTO de pe pagina Daniela Ciută

Buletin de Carei

Lasati un comentariu