Moment istoric la Carei. Carte-monument lansată de academicianul Marius Porumb

• publicat la: 23 octombrie 2019
Moment istoric la Carei. Carte-monument lansată de academicianul Marius Porumb

Este pentru prima dată când Academia Română  organizează o lansare de carte la Carei.

Academia Română revine la Carei. De această dată cu o lansare de carte în prezența Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. O carte-monument! Monumentala lucrare    „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“, publicată de  Editura Mega din Cluj-Napoca. O manifestare binecuvântată!

Vineri, 25 octombrie 2019, de la ora 14,00, la Biserica Sf. Dimitrie din centrul Careiului va  avea loc o lansare de carte de cea mai înaltă ținută.Vor fi prezenți academicianul Marius Porumb, cel căruia i se datorează apariția acestei monumentale lucrări, oficialități, profesori universitari clujeni, critici de artă, directori de muzee din țară, oameni de cultură.

Lucrare amplă, realizată în două elegante volume, de mari dimensiuni, cu peste 2000 de ilustrații color, de înaltă ținută grafică, sinteza „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ este rodul contribuției a peste 40 de autori, istorici și critici de artă, cei mai calificați specialiști ai domeniului.

Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, ce pun în valoare fenomenul artistic românesc în conexiunile sale cu lumea europeană. Primul volum prezintă arta populară românească, arta preistorică și cea antică din epoca Daciei libere și Daciei romane, epoca bizantină, evul mediu timpuriu și arta romanică din Transilvania, începuturile arhitecturii de zid în Țara Românească și Moldova, pictura murală și arta liturgică, perioada influenței Renașterii europene în spațiul românesc, ce anunță curentele culturale ale epocii moderne. Cel de al doilea volum înfățișează arhitectura, sculptura, pictura, grafica și artele decorative în epoca premodernă a secolului al XVIII-lea, dominată de Baroc și începuturile Clasicismului, evoluția lor în epoca modernă din secolul al XIX-lea și tendința de sincronicizare cu evoluția artelor europene și se încheie cu prezentarea realizărilor excepționale ale secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, până în imediata contemporaneitate.

Lucrarea „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ apare în colecția „Civilizație românească“, proiect editorial inițiat de Academia Română în anul 2018 și dedicat Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor, din care au apărut până acum peste 20 de volume. Ea reprezintă chintesența cercetărilor de istoria artei efectuate în mediul academic și oferă o frescă a evoluției și performanțelor fenomenului artistic din spațiul românesc după cum notează agentiadecarte.ro.

Cele 2 volume se vor putea cumpăra la fața locului.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu