Otilia Marchiș sărbătorită sobru la Școala Vasile Lucaciu și Biserica Sf.Apostol Andrei

• publicat la: 8 octombrie 2019
Otilia Marchiș sărbătorită sobru la Școala Vasile Lucaciu și Biserica Sf.Apostol Andrei

Astăzi de împlinesc 146 de ani de la nașterea celei mai reprezentative scriitoare românce din Carei, Otilia Marchiș. O personalitate careiană remarcabilă. Numele ei a depășit însă granițele țării, fiind recunoscută la nivel european încă din perioada vieții sale. A fost secretara literară a lui Anatole France și a semnat volumul Cartea Suferințelor apărut ca urmare a încarcerării sale timp de 6 săptămâni în lagărele  hortyste.

De la ora 10,15 a fost marcată aniversarea sa la Școala Gimnazială Vasile Lucaciu din Carei. Bibliotecara  Nicoleta Latiș a dat citire unui material despre Otilia Marchiș iar câțiva elevi pregătiți de prof.Graz Gabriela au dat citire unor pasaje din opera epică a Otiliei Marchiș.

La ora 11,15 a fost depusă o jerbă de flori cu panglică albă la placa comemorativă a părintelui Otiliei Marchiș, protopopul Geroge Marchiș, amplasată la Biserica Sf.Apostol Andrei în prezența vicarului foraneu, protopopul Radu Filip, a Direcției de Cultură Carei reprezentată de Bogdan Georgescu,  și Adrian Ștefănuți, a unei clase de limba maghiară aduse de la Liceul Teoretic Carei , prof.Mihaela Bota.

Despre personalitatea Otiliei Marchiș dar și despre remarcabila familie de intelectuali din care făcea parte a vorbit Adrian Ștefănuți și Bogdan Georgescu. Aici s-a amintit și despre faptul că toți membrii familiei Marchiș au luptat pentru drepturile românilor din această parte de țară, Romulus Marchiș find chiar conducătorul delegației de români din Carei care au participat la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia.

Protopopul Radu Filip a rostit rugăciunea Tatăl nostru la începutul manifestării dar dintre elevii prezenți doar unul singur a știut-o.  Am remarcat și atenția cu care s-a evitat orice fir de tricolor românesc pentru Otilia Marchiș la ceas aniversar.

Manifestările dedicate aniversării Otiliei Marchiș vor continua de la ora 13,00 la Liceul romano-catolic Calasantius din Carei iar de la ora 17,00 la Castel.

comentarii

de Pui la 8 octombrie 2019 - 16:40

Am văzut o emisiune pe Digi unde la granița dintre austrieci și italieni acei oameni nu aveau nici o problema își a pune pe braț steagurile naționale și a sărbătorii împreună un eveniment.Datorita înaltului grad de civilizație italianul Angelo striga la austriacul Hans vino și mă ajută mai repede sa strîng finul că vine ploaia.Pentru ei relațiile inter umane cu toate că au avut războaie de sute de ani între ei,e mai important decît bucățică de material pe care o poarta la brat.Aceasta sa făcut prin educația tinerei generații în toleranta și că un vecin daca vorbește alta limbă trebuie sa te izolezi de el și săi dai in cap.

de mira la 8 octombrie 2019 - 18:24

rusine primaria carei pentru antiromanismul promovat mereu!!!!

de Pui la 8 octombrie 2019 - 22:41

Pentru numele lui Dumnezeu nimeni nu cere primăriei din Carei decît sa se poarte normal sa respecte simbolurile și caracterul oficial al limbii al statului în care trăim.De ce da motive permanente de discuție așa e de greu sa faci cea ce trebuie.Sa scrii pe Statuia lui Otilia Marchis și Ady Endre prima data în ungurește sa nu porți tricolorul fiind primar care intra in fisa postului. Domnule primar nimeni nu va pus cu forța primar ați candidat de bunavoie de ce jigniți constant și apoi vă mirați că nu știu ce au români astea cu mine.Ati reușit prin comportamentul de tip secuiesc sa atrageți atenția asupra Careiului.Orasul nostru dintr-un oraș liniștit în care românii cu șvabii care Sint majoritari în Carei săi învrăjbiți.Orasul va primit cu brațele deschise ați reușit să băgați dihonia in el.

Lasati un comentariu