Alegerea primarilor în două tururi

• publicat la: 28 noiembrie 2019
Alegerea primarilor în două tururi

Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost modificată în 2011 pentru a introduce alegerea primarilor într-un singur tur, cu numărul cel mai mare de voturi exprimate (deci nici măcar o majoritate a numărului de voturi exprimate).

Alegerea primarilor în două tururi  este în avantajul cetăţenilor, pentru că oferă  reprezentativitate şi legitimitate,  şanse egale pentru partide noi şi independenţi dar și spaţiu pentru crearea consensului.

Alegerile  într-un singur tur  nu fac decât să consolideze  puterea  baronilor, înseamnă o frână în dezvoltarea României.

Adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost cerută de mai multe ori de USR si PMP, acest lucru fiind prevăzut si în acordurile politice încheiate de cele două formațiuni politice cu PNL.

Alegerile locale din 2016 au adus la putere multi primari fără un real suport popular dar care au beneficiat din plin de avantajele unei legi modificate și intrate în vigoare în 2012.

Angajarea răspunderii ar fi o soluție dar este una  extremă prin care guvernul fortează trecerea rapidă a unui proiect de lege prin Parlament.

Ar mai fi posibilă și modificarea legii în Parlament sau adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență. Așa cum s-a procedat cu OUG 57.  Nu am uitat cum Viorica Dăncilă s-a făcut luntre și punte pentru a oferi pe tavă UDMR introducerea limbii maghiare în administrație iar în semn de recunoștință electoratul UDMR a preferat să stea acasă  decât să dea un vot pentru fostul premier.

La ședința CSAT de miercuri  seara, președintele Klaus Iohannis a specificat că  susține alegerea primarilor în două tururi dar nu a discutat concret cu PNL despre cum să se obțină acest lucru pânăa la primăvară.

Lasati un comentariu