Manifestare românească la Moftin. Dezvelire bust Gheorghe Mureșan și sfințire catarg

• publicat la: 3 noiembrie 2019
Manifestare românească la Moftin. Dezvelire bust Gheorghe Mureșan și sfințire catarg

,,Ce bine e când fraţii
În Domnul se unesc,
Şi-n dragoste cu toţii
Pe Domnul preamăresc,,….

Manifestare amplă de românism la Moftin, prima comună de lângă Carei în  direcția Satu Mare.  Duminică, 3 noiembrie 2019, în comuna Moftin a fost dezvelit bustul preotului greco-catolic Gheorghe Mureșan, vrednic luptător pentru păstrarea identității românești în această parte de țară. Primăria Moftin a curățat Cimitirul Eroilor și a ridicat aici și bustul preotului Gheorghe Mureșan, cetățean de onoare al comunei Moftin precum și al orașelor Carei și Satu Mare. Dezvelirea a avut loc după Liturghia de duminică de la biserica unde a slujit cu vrednicie și cu suflet românesc Gheorghe Mureșan.  Acesta s-a remarcat prin acțiunile sale de protejare a limbii și culturii  românești din zona Carei  motiv pentru care a fost și încarcerat de forțele de ordine ale imperiului austro-ungar ce stăpânea aici înainte de  Marea Unire.

După revenirea Transilvaniei la patria mamă, Gheorghe Mureșan a reușit să activeze la Carei un despărțământ al ASTRA unde a fost și primul președinte. A militat constant pentru unire, la activitățile organizate de el erau mereu prezenți atât reprezentanți ai bisericii ortodoxe cât și ai celei greco-catolice. Așa că nici la dezvelirea bustului său nu a fost altfel. Felicitări Primăriei Moftin!

Bustul  a fost sfințit  de parohul greco-catolic , pr. Ovidiu Marița și de un sobor de preoți ortodocși. Primarul Gheorghe David a dat citire unui material despre remarcabilele acțiuni în folosul națiunii române a celui care a fost Gheroghe Mureșan, preot  greco-catolic.  Din partea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei a vorbit Daniela Ciută, președinte.

Apoi a fost sfințit catargul cu drapel tricolor din curtea bisericii, donat de un român adevărat. Corul din Finteușul Mare a dat răspunsurile la slujba de la biserică și a intonat apoi cântecele patriotice de suflet ale românilor.

Au depus coroane de flori comunitatea locală, parohia greco-catolică și Asociațiunea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei.

Primăria și Consiliul Local Moftin au organizat pentru toți cei prezenți o agapă frățească.

Cinste și respect celor care nu își uită înaintașii!

GALERIE FOTO

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2019/10/primul-presedinte-al-astra-carei-va-avea-bust-la-moftin-invitatie-la-ceremonia-de-dezvelire.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/03/incrustari-istorice-la-careii-mari-leagan-al-luptatorilor-nationali-voinicii-se-insiruie-sub-steaguri-jurand-credinta-patriei.html

comentarii

de catargu la 5 noiembrie 2019 - 12:52

catargu tot de victor a fost pus si daca nu va place!!!!!bine victor!!!!!rusine militianului si lui jena care conduce romanii umili din uniune!!!

Lasati un comentariu