Premiile Festivalului de Teatru „Zilele Teatrului Tânăr” de la Carei

• publicat la: 18 noiembrie 2019
Premiile Festivalului de Teatru „Zilele Teatrului Tânăr” de la Carei

În perioada 15 – 17 noiembrie 2019, la Teatrul Municipal din Carei și Castelul Károlyi s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru tineri „Zilele Teatrului Tânăr”.

Timp de 3 zile, elevi de gimnaziu, liceu și nu numai, au încercat să impresioneze publicul prin talentul și energia specifice vârstei.

Evenimentul a avut deschiderea oficială vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu ora 17.00, în Sala Cavalerilor a castelului Károlyi din Carei, unde au luat cuvântul organizatorii, Adrian Ștefănuți și Szolomájer Tímea, respectiv Bikfalvi Zsolt, vicepreședinte al Fotoclubului „Vasile Vénig László” din Carei, unul dintre partenerii evenimentului.

După scurtele alocuțiuni ale celor doi organizatori a avut loc vernisajul expoziției de fotografie – „Memories on Stage”, cuprinzând o selecție cu instantanee din primele două ediții ale Festivalului de Teatru pentru Tineri de la Carei, eveniment organizat cu sprijinul Fotoclubului „Vasile Vénig László”din Carei.

După deschiderea oficială, participanții au avut pozibilitatea să viziteze castelul Károlyi, iar prima seară de festival s-a încheiat cu un concert live susținut de ACOUSTIC STATION, în formula Szűcs József și Bogdan Georgescu, respectiv de solistele formației Castelanii, Gal Stefania, Csenteri Maia, Pop Niculina Ștefania, Mălina Latiș și Németi Tamara.

  Deschiderea festivalului a fost precedată de vernisajul unei expoziții de fotografie realizată de membrii Uniunii Artiștilor Fotografi din Republica Moldova, eveniment realizat de Fotoclubul „Vasile Vénig László” din Carei.

 Ziua de sâmbătă a adus în fața publicului nouă spectacole, iar duminică, trupele invitate au participat la două ateliere de creație(mișcare scenică și improvizație scenică) în compania actriței Iulia Benze, regizorului Kurt Murray(Australia), respectiv actorului și regizorului Sardar Tagirovsky(Ungaria).

 După cele două ateliere, desfășurate în sălile Centrului Cultural, a venit rândul spectacolului invitat să stârnească foarte multe emoții în rândul publicului. Teatrul Arte dell’Anima din București, avându-l în componență pe actorul careian, Claudian Șiman, fost component al trupei M.E.E.M. din Carei – „Lucruri pe care le știu ca fiind adevărate” de Andrew Bovell, regia Puiu Șerban. Claudian, alături de colegii săi a ridicat publicul în picioare nu doar prin modul impecabil al interpretării, cât și prin tema foarte sensibilă și profundă a spectacolului propus.

 Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de organizatori și membrii juriului: actrița Iulia Benze, regizorul Kurt Murray(Australia), actorul și regizorul Sardar Tagirovsky(Ungaria), actorul Dimény Levente, de la Teatrul Szigligeti din Oradea, respectiv actorul, regizorul și profesorul Carol Erdős.

Festivitatea de încheiere a avut loc duminică seara, în sala Teatrului Municipal din Carei, participanții primind o serie de diplome speciale pentru modul în care s-au prezenat pe scenă.

Au fost oferite și patru trofee: pentru cel mai bun actor în rol principal feminin și masculin, respectiv pentru cel mai bun actor în rol secundar, feminin și masculin.

Festivalul nu a avut caracter de concurs, însă organizatorii, alături de membrii juriului, au dorit să încurajeze tinerele talente prin distincțiile oferite. Aceștia au oferit următoarele premii:

Premiul pentru un debut curajos – Trupa M.E.E.M. din Carei

Premiul pentru expresivitate emoțională – Trupa DöMIk din Carei

Premiul pentru atitudinea disciplinată a protagoniștilor – Trupa A.B.C.din Pișcolt

Premiul pentru originalitate – Trupa Refi Színpad din Târgu-Mureș

Premiul pentru intensitatea menținerii caracterelor – Trupa 9 din Satu Mare

Premiul pentru îmbinarea artei tradiționale cu cea contemporană – Trupa „Stanyszlavszkij Ugrócsoport” din Nagykálló (Ungaria)

Premiul pentru plăcerea de a juca – Trupa TincART din Tinca

Premiul pentru cel mai puternic impact social – Trupa Berekenye de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei

Premiul pentru simbioza perfectă între interpretare și viziunea regizorală – Trupa ARTA din București.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal feminin – Codruța Cădar, Trupa 9, Satu Mare.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal masculin – Nagh Zsolt, Trupa DöMIk din Carei.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar feminin – Mester Boglárka, Trupa „Stanyszlavszkij Ugrócsoport” din Nagykálló.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar masculin – Florea Vicențiu Andrei, Trupa ARTA București.

 Premiul special pentru „Tânără speranță” – Varga Adriela, din cadrul trupei A.B.C. din Pișcolt.

 Pe lângă aceste distincții, fiecare trupă și coordonator, precum și membrii juriului au primit diplome de participare.

 Organizatorii festivalului au pus la dispoziția careienilor și nu numai, un program variat și complex, timp de trei zile: un concert live de muzică acustică, două expoziții de fotografie, 10 spectacole de teatru în limbile română și maghiară și două ateliere de creație.

În cadrul festivalului au fost prezentate spectacole de teatru în limbile română și maghiară de diverse genuri: comedie, dramă, tragi-comedie, spectacol moralizator, teatru de mișcare, teatru de improvizație.

Cea de-a treia ediție a festivalului de teatru a găzduit la Carei nu mai puțin de 120 de participanți din România și Ungaria, adică zece trupe de teatru amator și profesionist care au prezentat zece spectacole, trupe sosite din județele Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Ilfov și din orașul Nagykálló (Ungaria): Trupa de teatru Berekenye de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, Trupa A.B.C.din Pișcolt, Trupa 9 din Satu Mare, Trupa „Stanyszlavszkij Ugrócsoport” din Nagykálló (Ungaria), având-o în componență pe careianca Mester Boglárka, Trupa Refi Színpad din Târgu-Mureș,Trupa TincArtdin Tinca,Trupa Dömik din Carei, Trupa M.E.E.M. din Carei, Trupa ARTAdin București și invitații speciali, Trupa Arte Dell’ Anima din București, avându-l în componență pe actorul careian, Claudian Șiman.

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Cultură a Municipiului Carei și Centrul Cultural Carei, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Carei.

Organizatorii aduc mulțumiri partenerilor: Muzeul Municipal Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, Alconor Company, Ardealul, L’Art Hotel, Cofetăria Reitler, Polipol Mobila, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei, partenerilor media, colegilor de la Centrul cultural, voluntarilor, publicului și tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului.

Lasati un comentariu