Colinde arhaice din Scărișoara Nouă la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2019

• publicat la: 9 decembrie 2019
Colinde arhaice din Scărișoara Nouă la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2019

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun ASTRA Carei a fost un regal al colindelor și datinilor.  Păstrătorii de tradiții s-au adunat cu mic cu mare să vestească Nașterea Mântuitorului.

Gazdele care își primesc colindătorii își deschid atât porțile sufletului, cât și porțile caselor din care ne îmbie un miros dulce de mere, colaci calzi și bomboane… precum și mirosul bradului proaspăt împodobit. Așa au fost întâmpinați la Castel toți participanții la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2019.

Colinda a reușit să se păstreze până în zilele noastre, marcând din Ajun și până în a treia zi de Crăciun viața spirituală a comunității.

Se spune ca la Crăciun cerurile sunt deschise, Dumnezeu aude rugăciunea omului bun, aude sufletul curat care este purificat în timpul postului, iar acum are dreptul de a-i cere lui Dumnezeu iertare pentru greșeli  și sprijin pentru îndeplinirea dorințelor.

,,Vin colindătorii cum veneau o dată, Leru-i ler,
Să colinde tara asta minunată, Leru-i ler…,,

Așa au venit  și colindătorii de la Scărișoara Nouă, tocmai de pe graniță. Cu colaci cu lumânări în mâini și cu traistele pregătite. Clipe de neuitat. Prof. Rodica Jurj  a fost la înălțime și de această dată cu grupul ,,Moț Trup și Suflet,,.

Locuitorii din Scărișoara Nouă sunt trecuți prin multe greutăți în viață. La fel ca toate satele românești din zona Carei ( Marna , Ianculești, Lucăceni, Craidorolț), au purtat povara prigonirii și a expulzării din 1940. Doar  pentru că erau români care nu au vrut sub nicio formă să renunțe la identitatea lor. Au revenit la casele lor după eliberarea Transilvaniei de Nord dar au păstrat în cântec  experiența de viață. Colindul lor din seara de 6 decembrie 2019 a fost  unul autentic românesc. Așa cum nu se mai aude des pe la posturile de televiziune.

Să aveți parte de Sărbători Fericite și de un An Nou îmbelșugat și să rămâneți așa cum sunteți! Păstrători de datini românești.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu