Steaua și Capra, obiceiuri prezentate la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2019 de moții din Marna Nouă

• publicat la: 9 decembrie 2019
Steaua și Capra, obiceiuri prezentate la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2019 de moții din Marna Nouă

Colindatul este obiceiul cel mai bine păstrat în casele de români. Colindele poartă prin veacuri cuvântul tainic al Nașterii Sfinte. Ele sunt o sinteză a spiritului creator și religios al poporului  nostru.

Bucuria colindului este nemărginită. De cum se lasă seara, copiii se adună și pornesc să colinde. Chiar dacă ninge sau este ger de crapă pietrele, micuții se adună în cete și pornesc pe ulițele satului ca să vestească Nașterea Mântuitorului. Așa se obișnuiește la  noi…. din timpuri imemoriale.

Bunici cu nepoții în cârcă și nu uită să ia cu ei și un băț ca să își facă drum prin zăpadă și să se apere de câini. Inainte să plece de acasă copiii primesc trăistuțe din pânză în care pun nucile, colacii, covrigii și merele primite de la gazde.

Așa s-a petrecut  și la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun ASTRA Carei ediția a VI-a.  Bunicii au venit cu nepoțeii de mână, părinți cu copii mici , cu straițe pregătite pentru darurile pregătite de organizatori. Nu a  lipsit nici părintele  Sorian că doar e sărbătoare creștinească.

Cea mai numeroasă ceată de colindători a fost cea de la Marna Nouă. Acest eveniment nu a fost mediatizat pe pagina Primăriei deși a fost organizat de o asociație culturală careiană.

Cei mai mici au prezentat STEAUA iar cei mai mărișori…CAPRA.  Nu au lipsit colindele tradiționale. A impresionat atmosfera de familie specifică sărbătorilor de iarnă, bucuria cu care au redat fiecare colind.

Să aveți parte de Sărbători Fericite și de un An Nou rodnic!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu