Amenzi mai mari pentru deranjarea vecinilor, pentru expresii jignitoare sau obscene în public, pentru lezarea demnității

• publicat la: 26 ianuarie 2020
Amenzi mai mari pentru deranjarea vecinilor, pentru expresii jignitoare sau obscene în public, pentru lezarea demnității

Începând de astăzi trebuie să fiți mult mai atenți să nu deranjați vecinii dacă nu vreți să vă alegeți cu o amendă substanțială.

Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității, potrivit unor prevederi legale care intră în vigoare, duminică, 26 ianuarie. Noua lege aduce modificări și organizării și funcționării Poliției Române, refuzul unui cetățean de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției urmând să atragă o amendă mai mare. Noile prevederi au fost adoptate anul trecut de Parlament și promulgate de șeful statului, dar au avut termen de intrare în vigoare 90 de zile de la publicarea în Moniturul Oficial, pentru ca autoritățile să informeze cetățenii cu privire la aceste schimbări scrie profit.ro.

Pentru tulburarea, fără drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă amenda va fi de 200-1.000 de lei dar repetarea faptei in 24 de ore va atrage o amendă între 500 si 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Pentru tulburarea linistii locatarilor între orele 22:00-8:00 si 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau in sediile persoanelor juridice amenda este, ca si pana acum, de 500-1.500 de lei. Insa se poate ajunge la 2.000-3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activitati in folosul comunitatii dacă se repetă fapta in 24 de ore.

Pentru organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatură muzicală care  tulbură linistea locuitorilor amenda era până acum între 500 si 1.500 de lei dar  acum creste la 2.000-3.000 de lei. Repetarea faptei în 24 de ore duce la o amenda de 3.000-6.000 de lei sau prestarea a 100-150 de ore de activitati in folosul comunitatii.

Conform noilor prevederi, nu mai sunt sanctionate contraventional persoanele care nu prezinta un act de identitate la solicitarea politistului. Insa creste amenda de la 100-500 de lei la 500-1.500 de lei pentru „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul Poliției , la cererea ori la invitattia justificata a organelor de urmarire penala sau a organelor de ordine publica, aflate in exercitarea atributtiilor de serviciu”.

 

Lasati un comentariu