Captură de material lemnos la Turț. La Carei baronul local face legea

• publicat la: 21 ianuarie 2020
Captură de material lemnos la Turț. La Carei baronul local face legea

Polițiștii de ordine publică sătmăreni au ridicat în vederea confiscării peste 860 mc de material lemnos, în acest sfârșit de săptămână.

Mai țineți minte că cei care furau o plasă de știuleți de porumb pe vremea ,,împușcatului,,  erau închiși iar cei care furau cu camioanele sau vagoanele erau oameni de vază? Ei bine, nici după evenimentele din 1989 nu s-a schimbat  nimic în acest sens. Milioane de mc de masă  lemnoasă părăsesc țara noastră după tăierile, de fapt defrișările pădurilor seculare. Cu acordul autorităților  și instituțiilor statului.

Doar oamenii de rând sunt controlați când se pune problema respectării prevederilor legale în ce privește tăierea și transportul materialului lemnos.

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Secția Poliție Rurală Gherța Mică, au desfășurat activități de verificare și control pe linia respectării prevederilor legale a exploatării, transportului și comercializării materialului lemnos, pe raza județului Satu Mare.

Ocazie cu care au depistat în pădurea localității Turț 79 mc de material lemnos, esență pin, în valoare de 12 956 lei, provenit din tăiere ilegală.

De asemenea, în urma verificărilor la fața locului au fost identificat și inventariat 784,5 mc material lemnos, în valoare de 128 658 de lei, deținut fără documente de proveniență sau cu respectarea legislației silvice, conform Legii 171/2010.

Astfel, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și neglijență în serviciu, fiind confiscat faptic 863,50 mc material lemnos, în valoare de 141 614 lei. Pe când acțiuni asemănătoare și pe domeniile din zona Tășnad-Carei?

Nimeni nu a intervenit când la Carei au fost tăiați numeroși arbori de esențe valoroase în Parcul Dendrologic Carei. Nimeni nu a semnalat demersurile Buletin de Carei privind abuzurile flagrante. Important este că demersul nostru nu a fost în van și că firma șefului de ocol silvic Codrii Sătmarului nu a mai intrat cu drujba în parcul careian.

S-a reușit însă să se scoată din parc arbori de esențe valoroase fără ca cineva să intervină. La Carei, pe domeniile controlate de baronul local Kovacs, nu are nimeni curaj să aplice legea. Ultimii arbori valoroși doborâți fără milă au fost Ulmus Glabra și Pinus Nigra, primul fiind de o inestimabilă valoare. Doar 1 mc valorează pe piața de profil peste 10 mii de euro.

Masa lemnoasă rezultată din sutele de arbori tăiați în ultimii ani din Parcul Dendrologic nu a fost scoasă la licitație și nici nu a fost emis vreun comunicat privind destinația acesteia. Registrul spațiilor Verzi nu este nici acum vizibil pe site ul Primăriei Carei așa cum prevede legea.

Dar cine să aplice legea la Carei?

Buletin de Carei

 

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/atentie-se-pregateste-evaporarea-bustenilor-din-parcul-dendrologic.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/garda-de-mediu-satu-mare-sanctioneaza-taierea-neregulamentara-a-pinului-nigra-din-parcul-dendrologic-carei-dar-descopera-ca-arborele-distrus-era-bolnav.html

http://www.buletindecarei.ro/2019/07/depozitele-de-cherestea-la-control-nu-la-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2019/05/jongleriile-administratiei-kovacs-keizer-beko-cu-masa-lemnoasa.html

http://www.buletindecarei.ro/2019/03/constructie-ilegala-din-parcul-dendrologic-demolata-la-semnalarile-buletin-de-carei-si-interventia-directiei-judetene-pentru-patrimoniu.html

Lasati un comentariu