Clacă la Lucăceni pentru reconstrucția casei distruse de incendiu

• publicat la: 9 ianuarie 2020
Clacă la Lucăceni pentru reconstrucția casei distruse de incendiu

Mobilizare exemplară la Lucăceni, satul urmașilor lui Vasile Lucaciu. Încă mai funcționează aici claca, munca în comunitate acolo unde este nevoie. Așa a fost și când am dorit să realizăm acea troiță în memoria victimelor Dictatului de la Viena din 1940. Sătenii au demonstrat că formează o comunitate și nu doar familii separate.

Claca este un obicei popular caracterizat prin crearea cadrului şi desfăşurarea unei munci colective fiind totodată şi un obicei de întrajutorare al comunităţii. Izvorâtă din sistemul vieţii satului românesc, ea este răspândită pe întreg cuprinsul ţării deci și la Lucăceni.

Incendiul din seara zilei de 6 ianuarie a fost făcut cunoscut de Buletin de Carei în dimineața zilei de 7 ianuarie deoarece nicio structură din cadrul ISU nu a oferit un comunicat oficial. Oamenii din sat spun că a fost nevoie de multe telefoane până când să sosească echipajele de pompieri. Potrivit sătenilor, acestea au ajuns după ce acoperișul a fost mistuit de flăcări.

Tot în ziua de 7 ianuarie am inițiat o campanie de ajutorare a familiei afectate. Mulțumim  societăților care au contribuit la susținerea cu material lemnos a lucrărilor de refacere a acoperișului precum și oamenilor de bine  care au donat fiecare după posibilități.

Săteni de toate vârstele au lăsat totul deoparte și s-au adunat la casa afectată de incendiu. Imaginile trimise vorbesc de la sine.

Cinste și respect sătenilor din Lucăceni pentru mobilizare.

 

 

 

comentarii

de Mariana la 9 ianuarie 2020 - 17:08

Felicitari pentru mobilizarea exemplara.Asa se ajuta oamenii de omenie!

Lasati un comentariu