Expoziție despre cetăți, biserici fortificate și regi maghiari la Carei

• publicat la: 29 ianuarie 2020
Expoziție despre cetăți, biserici fortificate și regi maghiari la Carei

Várna Levente, directorul Direcției de Învățământ din cadrul Primăriei municipiului Carei  este o prezență rară la manifestările culturale.  A participat la o manifestare dedicată culturii maghiare la Castel iar  recent la expoziția cu portretele regilor maghiari și a bisericilor fortificate unde a și luat cuvântul.

Luni, 27 ianuarie 2020, începând cu ora 18.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expozițiilor de pictură și grafică „Cetăți și biserici fortificate” a artistului Potyók Tamás, respectiv „Ilustrarea portretelor Regilor Maghiari”, a artistului Somogyi Győző.

 Expoziția, care are caracter itinerant, este structurată pe două teme majore: Cetăți și biserici fortificate, respectiv ilustrarea portretelor Regilor maghiari.

 Potyók Tamás este un apreciat pictor maghiar, laureat al premiului „Holló László” și bursier al Academiei Maghiare de Arte, iar Somogyi Győző este grafician și pictor maghiar, laureat al premiului Kossuth, artist al poporului.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Dragoș Georgescu, directorul executiv al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”; Várna Levente, directorul Direcției de Învățământ din cadrul Primăriei municipiului Carei; dr. Hágó Attila Nándor, șef secție la Muzeul Municipal Carei; Petneházy Attila, comisar ministerial maghiar, responsabil cu relațiile culturale, persoană sub patronajul careia s-a realizat seria expozițională din Bazinul Carpatic; Nagy Géza, artist de reenactment; pictorul Potyók Tamás, respectiv Ferenczi Stefan, artist plastic;

Momentul artistic a fost pregătit de Debrenti Katalin, care a recitat o poezie și a interpretat o melodie.

Expoziția poate fi admirată până la data de 8 februarie 2020, conform programului de vizitare a Castelului.

Buletin de Carei

comentarii

de Pui la 29 ianuarie 2020 - 21:11

Trebuie specificat că regii maghiari au fost pina la bătălia de la Mohaci.Apoi Ungaria devine pașalîc turcesc.Dupa 200 de ani este eliberată și revendicată de Austria.Ungaria trece la reforma și coroana Sfîntului Stefan pusa de Papa pe capul lui la inceputul sec.X-lea și purtata de regii maghiari pina la bătălia de la Mohaci 1567 nu va mai fi purtata de nici un maghiar deoarece era reformat iar coroana putea fi purtata numai de un catolic.Deci la 1567 regatul maghiar dispare definitiv iar regii maghiari dupa 1690 sint împărații austrieci Habzburgi care erau catolici.Deci împărații Habzburgi erau automat și regi maghiarilor.Nici în Dualism ungurii nu au avut regii lor.Transilvania a rămas în toată această perioadă principat autonom cu dieta și principe propriu.

de serios la 31 ianuarie 2020 - 15:30

@ Pui
Nu puteau fi „automat” regi ai Ungariei, fiindca ar fi trebuit sa se incoroneze! Ca purtau titlul, este altceva. In timpul dualismului, partea imperiului habsburgic facuta cadou aristocratiei unguresti pentru a o asocia la mentinerea imperiului muribund dupa infrangerea de catre prusaci la Koniggraetz (1866) numita neoficial Transleithania avea un REGE al Ungariei! Imparatul Franz Josef s-a incoronat si rege al Ungariei. De altfel, imperiul dualist era atat keiserlich (imperial) cat si koniglich (regal) prescurtat k&k. De la care prescurtare, cineva l-a numit „kakania”. In fond, in kakania existau DOUA IMPERII: cel „austriac” si cel unguresc. Cel unguresc stapanea pe langa Ungaria etnica, Banatul, Crisana, Croatia, Maramuresul, Slovacia, Transilvania, Ucraina Subcarpatica, Voivodina sarbeasca. Adica NU ERA UN STAT NATIONAL! De aceea este simptomatic pentru antidemocratismul ungarist faptul ca deplange disparitia UNUI IMPERIU! Ungaristii si admiratorii lor raspandesc peste tot „tragedia” Trianonului, care le-a „taiat” doua treimi din teritoriul „Ungariei” si o treime din vorbitorii de ungureste! Taierea este ADEVARATA! Insa au fost „taiate” tocmai teritoriile NEUNGURESTI, adica alea locuite majoritar de altii, precum Banatul, Croatia, Slovacia, Transilvania in sensul larg, Ucraina subcarpatica. Deci, „Ungaria” a pierdut …. CE NU II APARTINEA! Si asta fiindca teritoriile majoritar neunguresti ERAU TERITORII ALE ALTOR NATIUNI si popoare sau parti din acelea! Ca sa nu mai spun ca plang ungaristii dupa Trianon dar nu stiu ca Trianonul ESTE CADUC si nici ca tocmai Ungaria lui horticultorul Miklos a fost printre statele vinovate de caducitatea acestui tratat!

de Pui la 31 ianuarie 2020 - 22:54

Ungaristii au zbierat că din gura de șarpe la centenar, România 100 de ani Ungaria 1000 uitînd că aproape 500 de ani nu au avut rege care sa poarte coroana Sf.Stefan.

de serios la 1 februarie 2020 - 22:52

@Pui
Sper ca nu asteptati seriozitate de la unii care cer sa li se restituie ceea ce a fost si este al altora, indiferent de cine a fost stapan vremelnic!? Au primit cadou de la Habsburgi stapanirea peste tari si popoare neunguresti, iar cand acele tari si popoare n-au mai vrut sa traiasca sub administrarea Budapestei (de bine ce le fusese in 1867-1918!) ungaristilor nu le pasa, ci vor musai cele 64 de comitate, indiferent de faptul ca nu erau indreptatiti sa le stapaneasca si de realitatea ca respectivele teritorii erau locuite majoritar de altii (croati, romani, slovaci etc.) . Ungaristii neaga dreptul la libertate al altor popoare si natiuni decat cea ungara si pretind cu tupeu ca vor sa stapaneasca teritorii pe care ungurii sunt MINORITARI! Democratia, respectul pentru alte popoare si drepturile acestora sunt inexistente la ungaristi. Acestia isi vor defunctul imperiu inapoi, chiar daca pentru asta ar trebui modificate granite si tratate, ori chiar desfiintate niste state, chiar daca majoritarii din teritoriile respective nici nu vor sa auda sa mai ajunga sub stapanirea ungureasca, in imperiul botezat „NagyMagyarorszag”! Ce conteaza ceilalti, ce conteaza ca sunt majoritari, ce conteaza ca Ungaria si-a pus semnatura pe niste tratate si si-a asumat niste obligatii internationale, Ungaria mare sa se refaca fiindca a fost candva! Argument bun pentru refacerea imperiului otoman. Care si el a fost candva si tot candva a stapanit ….. Buda si o mare parte a Ungariei! Desigur, perioada ocupatiei turcesti si a celei habsburgice se include in pretinsul mileniu de existenta a statului unguresc. Si tot desigur, pentru unguri nu este valabil adevarul ca o nedreptate, fie ea si milenara, ramane tot nedreptate! Doar in capul ungaristilor ea se transforma in dreptate si devine izvor al dreptului de a stapani ceva ce nu-ti apartine pentru ca nici demografic, nici democratic nu intrunesti conditia sine qua non de a stapani civilizat : majoritatea populatiei! Iar ungurii nu au avut majoritatea nici in Ungaria din kakania! Asa cum nici in intreaga kakanie, „austriecii” si ungurii impreuna formau sub 50% din populatie!

de serios la 2 februarie 2020 - 16:19

„austriecii si ungurii impreuna NU formau PESTE 50% din populatie, ci SUB! Adica erau MINORITARI!

de Pui la 3 februarie 2020 - 11:35

În sec.16 la bătălia de la Mohaci este greșit a se spune că turcii au ocupat Budapesta.Pina în secolul 19 egzistă doar Buda și Pesta fiecare pe un mal al Dunării.

Lasati un comentariu