Balul Codrenilor sau păstrarea nealterată a tradițiilor strămoșești în județul Satu Mare

• publicat la: 23 februarie 2020
Balul Codrenilor sau păstrarea nealterată a tradițiilor strămoșești în județul Satu Mare

Sâmbătă, 22 februarie 2020 a avut loc  cea de-a VI-a ediție a Balului Codrenilor în organizarea Asociației Codrenilor care luptă pentru păstrarea nealterată a tradițiilor strămoșești. Participare numeroasă, oficialități, asociații culturale românești din județ, români din toate zonele județului au fost alături de organizatori. Nu a lipsit prefectul Radu Bud, subprefectul Cosmin Bota, directorul de cabinet Adrian Cozma, Robert Laszlo de la Centrul de Creație, parlamentarul Octavian Petric, oameni de cultură și oameni de afaceri.

Manifestarea românească  nu a fost doar despre bucuria reîntâlnirii   participanţilor  ci şi despre tradiţii, despre cântec, despre portul popular românesc şi despre dansurile tradiţionale care ne vorbesc despre identitatea noastră.

Președintele Ionel Costescu, secondat îndeaproape de vicepreședintele Marin Săvianu, de Malvina Madar Iederan și de  Vasile Orha  au fost gazde primitoare.

A impresionat cuvântul  președintelui Costescu adresat participanților    ,,…aceste asociații culturale românești din județ au făcut și fac ceea ce nu pot face autoritățile, asociațiile au spălat obrazul Sătmarului….să le dea Dumnezeu putere și să meargă mai departe….pe vremuri nu conta culoarea politică…NAȚIA  a fost mai presus decât partidele politice! ,,

Au rostit alocuțiuni prefectul Radu Bud precum și președinții asociațiilor participante, Vasile Lucuț pentru Asociația Țara Oașului, Daniela Ciută pentru Asociațiunea ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei, Mircea Dobra pentru Societatea Avram Iancu, Claudiu Ținca pentru Asociația Uniți pentru Satu Mare, Voicu Șichet Asociația Cultul Eroilor .

Asociațiunea ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei a oferit Asociației Codrenilor  monumentala lucrare ARTA DIN ROMÂNIA lansată și la Carei sub egida Academiei Române la data de 25 octombrie 2019.

Malvina Madar a fost o gazdă exemplară pe tot parcursul serii. Alături de formaţiile şi interpreţii din Ţara Codrului au mai evoluat Ghiţă Blidar, Petre Muresan, formaţia Original, Nicolae Mureşan. Steagul tricolor a fost la mare cinste, nelipsind de pe nicio masă.

GALERIE FOTO

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu