Despre celulele teroriste din județul Satu Mare care au pregătit masacrele antiromânești din Transilvania. Documente inedite

• publicat la: 23 februarie 2020
Despre celulele teroriste din județul Satu Mare care au pregătit masacrele antiromânești din Transilvania. Documente inedite

Urmare a unui pelerinaj care a cuprins și o vizită la mănăstirea Bixad, un reprezentant  al presei din Iași a obținut documente oficiale din perioada neagră a prigoanei românilor de către hortyști.  Relatări ale unor  cruzimi fără margini la adresa românilor, doar pentru vina de a fi ROMÂNI.

Maghiarizarea agresivă, îndocrinarea antiromânească și groaza răspândită în cadrul comunităților românești au creat și adevărate anomalii comportamentale în Ardealul de Nord, mai ales în rândul celor proaspăt maghiarizați sau a celor proveniți din familii mixte de români și maghiari scrie Glasul.info.

Cei care fac parte din familii de foști expulzați români din 1940 știu foarte bine despre cee este vorba. Zona Carei a fost cea mai greu încercată zonă din județ în ce privește atrocitățile comise, nu întâmplător aici este singurul loc unde s-a ridicat un Monument Comemorativ dedicat martirilor români.

Potrivit directivelor și circularelor care erau răspândite în rândul horthyștilor și simpatizanților acestora din grupările paramilitare constituite pe teritoriul Transilvaniei, din Ardeal trebuia extirpată orice urmă identitară românească, începând cu limba română, cu orice scriere în limba română, cu tradițiile folclorice sau religioase ale românilor, și terminând cu metode de orice fel pentru împiedicarea … natalității românești.

Integral puteți citi AICI materialul Glasul.info.

An de an, Asociația județeană a foștilor refugiați și expulzați din 1940 în urma Dictatului de la viena organizează manifestări  în memoria celor care au avut de suferit doar  pentru vina de a se fi născut români.

În zona Carei sunt supuși și astăzi oprobiului public și invectivelor cei care informează despre istoria anilor când această zonă era sub ocupație  austro-ungară sau hortystă.

 

La Carei nu numai românii de rând au fost afectați ci chiar primarul român din 1940, Valer Câmpian. Acesta a fost bătut crunt  pentru că nu a dezvăluit unde s-a ascuns familia sa înainte de venirea hortyștilor. Un grup de români patrioți din acea perioadă a reușit să îl scoată din arestul jandarmilor hortyști și să îl trimită la Petroșani acolo unde s-a înființat ulterior centrul rezistenței românilor refugiați.

http://www.buletindecarei.ro/2018/09/simpozion-dedicat-dictatului-de-la-viena-av-valer-cimpian-primarul-careiului-in-1940.html

http://www.buletindecarei.ro/2019/10/reparatie-morala-numele-fostului-primar-al-careiului-din-1940-apare-pe-monumentul-refugiatilor-si-expulzatilor-de-catre-regimul-hortyst.html

Nu doar românii au avut de suferit de pe urma ocupației hortyste. În primăvara și vara anului 1944, evrei din zona Carei au fost deportați în celebrele lagăre de exterminare. Deși au fost colonizați în zona Carei  zeci de mii de șvabi, aceștia nu au beneficiat de școli cu predare în limba lor maternă decât după anul 1919, mai exact după instaurarea administrației românești din 27 aprilie 1919.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu