Evoluția intrărilor în țară prin PTF Petea. TELVERDE activat strict pentru informarea cetățenilor și nu ca număr de urgență!

• publicat la: 27 februarie 2020
Evoluția intrărilor în țară prin PTF Petea. TELVERDE activat strict pentru informarea cetățenilor și nu ca număr de urgență!

Astăzi, la ora 12,30, la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Satu Mare a avut loc întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția de Sănătate Publică Satu Mare la solicitarea prefectului Radu Bud, în contextul în care județul Satu Mare este la granița de Vest și gestionează trei punte de trecere a frontierei, iar în Europa este în evoluție pandemia de coronavirus.

Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Radu Bud, alături de reprezentanți ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, Unității de Primiri Urgențe, Inspectoratului Școlar Județean și a prezentat un real interes în rândul medicilor de familie care au răspuns pozitiv apelului.

În cadrul întâlnirii, medicilor le-au fost prezentate procedurile de lucru în cadrul contextului epidemiologic, s-au clarificat aspecte privind modul de colaborare și comunicare între instituții, s-au prezentat statisticile la zi, precum și ultimele prevederi legale referitoare la acordarea concediului medical pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu.

La nivelul județului Satu Mare, până la data de 27 februarie, ora 08,00, 110 persoane venite din regiunile afectate din Italia se aflau izolate la domiciliu împreună cu membrii familiei, fără simptome, aflate sub supravegherea medicilor de familie și a DSP Satu Mare, pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

Evoluția intrărilor în țară prin PTF Petea

În ultimele 24 de ore, prin punctul de trecere a frontierei Petea, din totalul de 1.833 de persoane care s-au prezentat pe sensul de intrare în țară, 253 de persoane au declarat că vin din Italia sau au tranzitat-o. Tendința față de perioada anterioară este de scădere.

Dintre cele 253 de persoane, 46 sunt din județul Satu Mare, iar restul, în principal din județele Maramureș și Suceava, iar 28 de persoane tranzitează teritoriul României spre alte țări.

Informații utile referitoare la concediul persoanelor aflate în izolare la domiciliu

Indemnizația și concediul în aceste situații se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de sănătate publică, pentru cel puțin 14 zile.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

A fost deschisă linia Telverde 0800800358 la care se pot afla informații despre coronavirus

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Lasati un comentariu