Mai avem stat român?

• publicat la: 25 februarie 2020
Mai avem stat român?

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România reacționează. O mare rușine pentru învățământul românesc, pentru istoria culturii și pentru istoria noastră în general este soarta de care a „beneficiat” locuința celui care a fost, în 1904, fondatorul Comisiei Monumentelor Istorice: Spiru Haret. Această locuință s-ar fi cuvenit să fie (era, de fapt, o datorie a națiunii române față de personalitatea uriașă a reformatorului învățământului românesc) ea însăși un monument istoric.

Povestea imobilului este, pe scurt, următoarea: după moartea soției lui Spiru Haret (iunie 1941), casa a fost vândută de rude Institutului Național al Cooperației. Obiectele personale, cărțile, manuscrisele și mobilierul au fost donate noului proprietar cu o clauză importantă: aceea de a amenaja acolo un muzeu, lucru care s-a și întâmplat.

Situația s-a schimbat însă după război, când clădirea a devenit proprietatea Sfatului Popular al Capitalei. În 1956, imobilul a trecut în administrarea Ministerului Culturii, iar în 1986 în cea a Ministerului Învățământului.

După revoluție a început marea ticăloșie: Casa Spiru Haret s-a reîntors la CENTROCOP care, timp de 10 ani (până în 2001), a abandonat-o în fapt, lăsând să fie batjocorită și  vandalizată de oamenii străzii. Lăsată, cu alte cuvinte, să se autodistrugă, pentru a crea un motiv de înstrăinare. Trucul e cunoscut, a fost utilizat în distrugerea multor monumente din București și din țară. Există, în paranteză fie spus, o atracție bolnăvicioasă a dezvoltatorilor imobiliari și a altor oameni de afaceri față de clădirile monument…

Cel mai sfidător aspect al acestei complicități este faptul că, deși Legea Protecției Monumentelor Istorice (422/2001) este destul de restrictivă în acest sens (“Desființarea, distrugerea parțială sau totală, profanarea, precum și degradarea monumentelor istorice sunt interzise și se sancţionează conform legii” – precizează art. 10 din Legea 422), încălcarea ei a fost făcută cu avizul scris al Primăriei Capitalei (la 20.06.2006) și al Ministerului Culturii (AVIZ NR. 693/ M/ 20.07.2006). Trecem peste aspectul că primăria nu avea dreptul legal de a aviza „reconfigurare volumetrică și funcțională” a imobilului fără avizul prealabil al Ministerului Culturii. Când înțelegerea e făcută dinainte, ce mai contează care avizează primul?..

În 2006, imobilul situat pe strada General Gheorghe Manu nr. 7 încă figura pe lista celor 2.627 de monumente istorice, la poziția 1.412. Acum nu mai figurează. Casa monument a fondatorului Comisiei Monumentelor Istorice a fost transformată într-un bloc de locuințe cu șapte etaje. O mare și ticăloasă batjocură a statului român împotriva poporului român…

sursa certitudinea.ro.… ziarul Uniunii Ziaristilor Profesioniști din România

Aceasta este hotărârea pentru acordare PUZ

AICI

Lasati un comentariu