Ne-au tras pe roată strămoșii care își cereau drepturile dar nu ne-au învins! 235 de ani de la moartea martirică a lui Horea și Cloșca

• publicat la: 28 februarie 2020
Ne-au tras pe roată strămoșii care își cereau drepturile dar nu ne-au învins! 235 de ani de la moartea martirică a lui Horea și Cloșca

Astăzi se împlinesc 235 de ani de la tragerea pe roată pe Dealul Furcilor din Alba Iulia a lui Horea și Cloșca, doi dintre capii Răscoalei iobagilor români.

Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost una dintre cele mai  importante acţiuni de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii   Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari, preoţi. Răscoala de la 1784 a izbucnit pe 2 noiembrie şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când capii răscoalei au fost capturaţi şi executaţi într-un mod barbar  de către autorităţi.

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără “lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.

Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

La 235 de ani de la acest supliciu , românii din Carei încă nu au drepturi egale cu celelalte naţionalităţi din oraş datorită conducerii  totalitare a administraţiei Kovacs-Keizer-Beko.  Conducerea Careiului este asigurată exclusiv de membrii ai UDMR Carei, românii neavând niciun reprezentant .  Românilor din Carei li  se interzice să ridice catarg pe domeniul public, Asociațiunea ASTRA este tratată discriminatoriu, pe clădirea primăriei nu este voie a se amplasa nicio plăcuță comemorativă românească, plăcile oficiale nu au niciun însemn al statului român de care aparține Primăria Carei, nu există clase de meserii în limba română pentru specialzările lucrător comercial, vânzător, tapițer sau saltelar iar lista poate continua.  În anul 2020, românii din Carei care informează despre aceste realități sunt amenințați cu moartea.

.

Dacă ne-nfruntă munţi cu munţi ne vom bate,

Pentru lumina ţării şi pentru libertate,
Aici ne e cuvântul când îl avem de spus,
Decât slujirea ţării nimic nu-i mai presus.
Jurăm credinţă luptei oricât ar fi de grea,
Jurăm că pentru ţară şi viaţa ne-o vom da,
Jurăm să nu ne mintă nici clipa, nici vecia
Trăiască libertatea, trăiască România!

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu