Rușine! Expune la Carei artistul care etichetează ca ,,migrant intern,, un om de afaceri și consilier local care nu e nativ careian

• publicat la: 23 februarie 2020
Rușine! Expune la Carei artistul care  etichetează ca ,,migrant intern,, un om de afaceri și consilier local care nu e nativ careian

Rușine pentru mediul artistic careian. Se încurajează derapajele de la buna înțelegere  dintre careieni și exprimările cu tentă șovină? Un artist nativ careian se exprimă cu formula ,,migrant intern,,  la adresa omului de afaceri și consilier municipal care nu este nativ careian. La vernisajul expoziției sale având ca tematică migrația maghiară participă primarul evazionist Kovacs care ignoră  manifestările ample românești,  chiar și cele  sub egida Academiei Române. 

Sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 12.30, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică a artiștilor Vasile Kóter László și Kovács Emil Lajos. Lucrări despre perioada migrației maghiare pe aceste locuri după cum scrie pe pagina lui Vasile Koter, nativ careian fără studii superioare.

Expoziția a avut și caracter aniversar, întrucât în luna ianuarie a acestui an, sculptorul careian Vasile Kóter László a împlinit o frumoasă vârstă se specifică în comunicatul de la Castelul Karolyi.  70 de ani.

La această vârstă artistul careian a afirmat despre consilierul local Ilie Ciută că este un vierme șovin și un migrant intern.

Evenimentul a fost moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Au rostit alocuțiuni Eugen Kovács, primarul municipiului Carei, Sróth Ödön, președinte al Asociației Culturale „Kaffka Margit”, care a și recitat o poezie proprie, dedicată lui Vasile Kóter, respectiv cei doi artiști Vasile Kóter László și Kovács Emil Lajos.

Kovács Árpád Gábor a pregătit o surpriză celor prezenți, recitând o poezie comică.

Așa sunt cinstiți la Carei cei care agresează verbal consilierii români. Rușine domnule primar!

Momentul muzical a fost prezentat de ACOUSTIC STATION, în formula de trio(Szűcs József – chitară, Marius Georgescu – cahon, Bogdan Georgescu – chitară ).  Trio-ul a interpretat instrumental două melodii din repertoriul internațional.

Expoziția cuprinde 45 de picturi reprezentând peisaje și portrete realizate în ulei de Kovács Emil Lajos, respectiv 63 de sculpturi în lemn și marmură realizate de Vasile Kóter László și este deschisă publicului în perioada 22 februarie – 12 martie 2020, conform programului de vizitare a Muzeului din Castel. Comunicatul nu specifică tematica sculpturilor așa cum apar ele pe pagina artistului fără pic de rușine .

Organizatorii evenimentului au fost Direcția de Cultură și Sport Carei și Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Rușine celor care încurajează artiștii locali cu exprimări agresive la adresa românilor din oraș! Rușine artistului plastic pentru astfel de exprimări!

Koter Vasile s-a născut la 18 ianuarie 1950 în orașul Carei. Studiile elementare și medii le face în orașul natal, a susținut Bacalaureatul la Liceul Teoretic Carei în anul 1970. După satisfacerea stagiului militar face un curs Postliceal de Desen Tehnic la Oradea, 1972-73.

 În anii `80 a devenit membru al Asociației Artiștilor Plastici de lângă Casa Creației, Satu Mare. Obține în această perioadă Premiul I la Festivalul Național Cântarea României.

http://www.buletindecarei.ro/2020/02/ditrau-in-varianta-online-consilier-roman-din-carei-facut-migrant-intern-de-un-artist-satmarean.html

http://www.buletindecarei.ro/2020/02/expozitia-de-arta-plastica-la-castel-a-artistului-careian-koter-care-foloseste-expresia-migrant-intern-pentru-un-consilier-local.html

comentarii

de serios la 24 februarie 2020 - 02:28

Javra (koter) nici macar nu e primul caruia i s-a dedicat o poezie! I-a luat-o inainte Arghezi, cu „Zdreanta”!

de serios la 24 februarie 2020 - 02:30

Migrantul intern KK0vax albina, adica primarul cu datorii, dar fara esarfa in situatii oficiale, nu are rusine! La ungaristi nu exista asa ceva!

de mitica la 24 februarie 2020 - 12:36

nu plagiati!!! expresia de migrant intern apartine artistului vasile laszlo koter!!! el este parintele ei

de serios la 24 februarie 2020 - 18:56

@mitica
Termenul SOCIOLOGIC de „migratie interna” este consacrat de multa vreme in SOCIOLOGIE, el nu apartine javrei vasile, care abia a fost capabil sa termine liceul, d-apoi sa mai si defineasca notiuni si si sa inventeze termeni! Migrant intern in spatiul romanesc este si cel care vine de la Asuaj la Carei, ca si cel care migreaza de la Carei la Satu Mare (precum javra insasi)! La fel si careianul care migreaza la Bucuresti! Ca javra vasile o fi intentionat sa utilizeze termenul din perspectiva ungarista e problema sa, de migrant intern in judetul Satu Mare! Prin urmare, nu-i atribuiti merite care nu-i apartin!Intr-un fel, javra vasile, in ciuda intentiei sale, a comis un adevar, RECUNOSCAND ca si Careiul se afla tot in spatiul romanesc, caci altfel ar fi trebuit sa utilizeze termenul de „migrant extern” pentru cineva venit din exteriorul pretinsului „spatiu unguresc”!

de Kolea - Bețivul din Novosibirsk la 25 februarie 2020 - 21:06

Alioo … gospodin Koter, dacă te necăjesc imperialiștii valahi să-mi spui! Vin grabnic în ajutor cu crucișătorul Potemkin pe Someș. Debarc omuleții verzi la Satu Mare și până beau o balercă de samagon ajung la Carei. Dormi liniștit, Kolea te veghează!

Raspunsuri

Lasati un comentariu