Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România reacționează față de situația de la Carei

• publicat la: 26 februarie 2020
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România reacționează față de situația de la Carei

Conducerea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a fost  prezentă la Satu Mare în data de 13 februarie 2020 pentru constituirea unei filiale. În drum spre Oradea, președintele Doru Dinu Glăvan și purtătorul de cuvânt Miron Manega  au făcut o vizită şi la redacţia Buletin de Carei iar apoi s-au deplasat la Primăria Carei pentru a vedea cum arată plăcile fără însemnele statului român de pe clădirea organizaţiei guvernamentale.

Președintele Doru Dinu Glăvan și purtătorul de cuvânt Miron Manega în fața clădirii Primăriei Carei.

Spre deosebire de Radu Banciu care s-a trezit vorbind pe sticlă cu temele nefăcute, Miron Manega a urmărit  îndeaproape situația de la Carei înainte de a consemna, fapt ce  trebuie apreciat. Nu s-a trecut cu vederea nici catalogarea omului de afaceri și consilierului local careian de către artistul plastic Vasile Koter ca fiind migrant intern doar pentru că nu e nativ careian cum de altfel nu este nativ careian nimeni din conducerea orașului.

Mulțumim pe această cale domnului Miron Manega, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru  susținerea acordată,  pentru faptul că sunt preocupați de situația de la Carei care pare să fii scăpat de sub control.  Avem parte la Carei de amenințări cu moartea, incendieri de mașini în stil mafiot, elevi drogați care bat până la moarte  un bătrân, polițist în uniformă bătut ziua în amiaza mare de persoane dubioase, trafic cu țigări, etnobotanice și alte cele la vedere…. Doar Buletin de Carei consemnează  abuzurile administraţiei locale dar argumentele care se oferă administratorului sunt …ameninţările.

Vă redăm în continuare materialul apărut pe pagina Certitudinea precum și pe pagina Uniunii ziaristilor Profesioniști din România.

,,Daniela Ciută din Carei este o  ziaristă care semnalează permanent, în publicația sa online, „Buletin de Carei”, pe lângă știrile obișnuite, locale, toate derapajele primarului udemerist Kovács Jenő și ale echipei sale, de la legile statului român, denunțând atitudinea antiromânească a acestuia.

Conform celor semnalate de „Buletin de Carei”, primarul Kovács Jenő pare să fie alergic la simbolurile naționale ale României. Pe lângă faptul că sub conducerea sa nu se alocă fonduri publice pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, primarul le refuză românilor din oraș amplasarea pe domeniul public a unui catarg cu drapelul României. Mai mult, el a eliminat tricolorul românesc de pe tăblițele cu denumirea Primăriei și Consiliului Local Carei, înlocuindu-le cu unele negre, fără tricolorul românesc. Recent, le-am văzut personal (și le-am fotografiat), când am făcut un popas în Carei, în drum spre Oradea. De altfel, în CERTITUDINEA, apare, de luni bune, următorul „ANUNȚ CU CARACTER PERMANENT PÂNĂ LA REGLEMENTAREA SITUAȚIEI! Afront unic în România: PRIMĂRIA CAREI are pe sediu PLĂCI NEGRE, în locul celor oficiale, cu însemne naționale”. Nimeni din guvernul trecut, guvernul actual, Președinția României sau Parlament nu a luat vreo măsură. Probabil, ca să nu se supere UDMR-ul!

În acest timp, în Carei, antiromânismul capătă accente din ce în ce mai amenințătoare. Pe site-ul lui Ilie Ciută, soțul ziaristei, un maghiar cu pretenții culturale, sculptorul  sătmărean László Kóter (membru al UAP) scrie, într-o limbă română aproximativă, următoarele: „Văd că la Carei foarte des încearcă un cuib de vierme naționalist  șovin migrant intern să strică habitatul oamenilor… aici au trăit în foarte bună înțelegere români, maghiari, evrei, șvabi chiar și țiganii… de când democrația asta mare manipulatorii ăștia antisociali ar fi bine să se retragă din viața oamenilor cinstiți” (n.r. expresia „migrant intern” se referă la faptul că Ilie Ciută, soțul ziaristei, este dintr-o altă zonă a țării). Și continuă, adresându-i-se direct lui Ilie Ciută: „Rugați la D.zeu ca cel puțin Careieni încearcă să consideră oameni și nu ciobani ce ați fost la Traian, la turci, la maghiari, căței la Ceausescu… și azi pupincuristi la psd… rămăsițe din Albania, păstori de capre… bineinteles vorbesc numai de jigodii nationaliste care caută mereu contradicții, neintelegere intre etnii. 100 de ani la Carei trăiesc împreună șvabi, maghiari, evrei, câțiva români fără probleme… de cand ati venit voi lingăi, javre, rămășițe ale umanității, faceți circ mereu cu minciuni șovine… în loc să acomodați, încadrați după traditii frumoase, viabile ale Careiului…”.

Atacurile pe Facebook ale artistului plastic László Kóter sunt, de fapt, mai numeroase, dar se învârt, toate, în jurul acelorași idei (dacă pot fi numite idei). Daniela Ciută le răspunde pe site-ul revistei „Buletin de Carei”: „Buna înțelegere între maghiari, evrei, români, șvabi  la care face referire László Kóter a avut mai multe înțelesuri pentru cei la care face referire. Adică șvabii au fost maghiarizați iar românii și evreii au simțit pe pielea lor ce a însemnat conducerea maghiară din perioada 1940-1944. Românii și evreii au fost expulzați  după intrarea trupelor horthyste din septembrie 1940. Mai trăiesc încă unii dintre românii care au fost obligați să își părăsească căminul lor doar pentru vina de a se fi năcut român. La Carei există chiar un Monument comemorativ dedicat celor care au avut de suferit de pe urma atrocităților horthyste  din 1940 […]. Deci istoria nu a fost mereu una romanțată. Dar nimeni dintre cei de azi nu e  vinovat  pentru cele petrecute de-a lungul istoriei, așa că nu trebuie să ne ferim de a discuta deschis unii cu alții.  Însă a  manifesta toleranță și bună înțelegere cu alte naționalități conlocuitoare nu înseamnă a renunța la valorile tale, la  istoria ta, la limba ta maternă și la însemnele tale naționale. Un român nu poate fi numit migrant sau colonist dacă își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta ÎN ȚARA SA! Poate cineva să explice mai pe înțelesul unui artist plastic acest aspect?”.

Tensiunea capătă amploare la Carei, orașul „ultimei brazde” eliberate de armata română de sub stăpânirea horthystă, la 25 octombrie 1944.

Continuarea pe Certitudinea.ro

Miron Manega

http://www.certitudinea.ro/articole/presa/view/moarte-sotilor-ciutA-cont-pe-facebook-dedicat-familiei-unui-ziarist-roman-din-carei

Lasati un comentariu