20 martie: Echinocțiul de primăvară

• publicat la: 20 martie 2020
20 martie: Echinocțiul de primăvară

20 martie 2020. Echinocțiul de primăvară marchează sfârșitul iernii astronomice. Ziua și noaptea vor fi egale  iar după data de 21 martie ziua se mărește și natura se trezește la viață.

Echioncțiul este descris ca fiind momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Totodată, această zi reprezintă și momentul în care planeta noastră este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, Luna îi va face loc Soarelui, durata zilei va fi în creștere, în timp ce cea a nopții în scădere, până la data de 20 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Echinocțiul de primăvară înseamnă renașterea naturii și începerea noului an agrar. Copiii bat ritualic pământul cu bețe sau ciomage, în speranța că vor alunga orice urmă lăsată de așa-zisa năprasnică iarnă: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Totodată, datina îndeamnă copiii și tinerii din întreaga Românie să se adune în grupuri de trei sau opt persoane, cu scopul de a împodobi o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi să meargă să cutreire străzile, colindând din casă în casă, recitând diverse cântece populare. Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, vestitoare a primăverii.

În schimbul acestor cântece, copiilor li se oferă în dar fie ouă, bani sau diverse cadouri pe care mai apoi le vor împărți între ei.

Lasati un comentariu