La 25 martie 1941 biserica ortodoxă din Satu Mare era devastată de trupele hortyste

• publicat la: 25 martie 2021
La 25 martie 1941 biserica ortodoxă din Satu Mare era devastată de trupele hortyste

Răzeșul nostru din Iași dispune de  o adevărată arhivă adunată în cursul anilor de documentare privind istoria poporului român și este mereu atent la datele calendaristice.

Sărbătoarea Bunei Vestiri nu a fost mereu una care să aducă bucurie creștinilor. Au fost ani de tristă amintire când  creștinilor români din Ardealul cedat prin Dictatul de la Viena li se distrugeau biserici. Una dintre cele care a avut de suferit  chiar  în ziua de Buna Vestire a fost biserica ortodoxă din Satu Mare.

“La data de 25 martie 1941 biserica ortodoxă din Satu Mare a sfârșit devastată de trupele maghiare, dezlănțuite cu o furie de nestăvilit împotriva obiectelor de cult, a icoanelor, a veșmintelor preoțești, a picturilor murale. Sesizările făcute de către Rusu Teodor, administrator protopopesc, în legătură cu acest dezastru, au schițat tiparul perfect al “teroristului invadator“, cu trăsături criminale imuabile și cu porniri atavice de distrugător în serie.

După devastarea din clădirea din strada Arpad nr. 1, sediul protopopului ortodox, Rusu Teodor a putut recupera câteva veșminte și icoane aruncate pe jos. Această clădire a fost primită de BOR de la Căile Ferate Române în perioada interbelică” ( Țara Oașului în memoria documentelor, volumul I, de Emanuil Rus și Adrian Rezeanu).

“Multe din cărțile de ritual din biblioteca corală și parohială, precum și icoanele argintate au fost furate sau duse prin pivnițe, pe urmă au fost arse sau vândute ca hârtie de pachețel pe la prăvălii” (SSI; 67/1941; 32)

Protopopul Ioan Rujdea a prins noaptea  un hoț maghiar urcat pe  o scară pe zidul bisericii să fure burlanele de aramă.

“Niște trecători voind să-l prindă, au intervenit niște soldați maghiari care le-au spus să-i dea drumul și să-l lase în pace căci și așa biserica aceea era valahă (olah templom)” menționează colaboratorul nostru Mihai Fandel în glasul.info.

Nici până în ziua de astăzi românii care au avut de suferit de pe urma atrocităților ocupanților hortyști, cei expulzați și refugiați pentru că au refuzat să renunțe la identitatea lor, nu primesc despăgubiri de la statul maghiar așa cum cel german acordă despăgubiri celor afectați de regimul nazist.

Buletin de Carei

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu