Au trecut 75 de ani de la înveșnicirea fiului Careiului, Protopopul Ignaţie BORZA

• publicat la: 27 aprilie 2021
Au trecut 75 de ani de la înveșnicirea fiului Careiului, Protopopul Ignaţie BORZA

La 23 aprilie s-au împlinit  75 de ani de la trecerea la cele veşnice a preotului militar ortodox, Ignatie Borza. Acesta s-a născut la 6 martie 1890 la Carei. După studiile liceale de la Beiuş, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei.

Peste câţiva ani va face parte din din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost preşedinte al comitetului şcolii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Foarte activ pe tărâm cultural, a fost membru pe viaţă al ASTRA. După Diktatul de la Viena a fost arestat de trupele horthyste, fiind apoi obligat să treacă în teritoriile româneşti neocupate.

Numele său apare  pe  Monumentul comemorativ al refugiaților și expulzaților careieni din 1940, singurul din țară ridicat în memoria suferinzilor ororilor din 1940, monument refuzat a fi amplasat pe terenul bisericii din centrul orașului.

Numele său nu a fost pomenit în bisericile din orașul său natal la 75 de ani de la înveșnicirea sa.

Date suplimentare despre activitatea lui Ignatie Borza, primul Protopop ortodox al Careiului găsim în  prezentarea monografică a Municipiului Carei al cărei autor este Ioan Bota.

Întreținem an de an mormântul său mai ales acum când există tendința de a se desființa mormintele personalităților românești din cimitirul central careian.

Odihnă veșnică părintelui Ignatie Borza!

În veci pomenirea lui!

Conducerea  ASTRA, Despărțământul  ,,Aurel Coza,, Carei

 

 

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu