Avram Iancu a fost comemorat la Carei de români patrioți

• publicat la: 6 septembrie 2021
Avram Iancu a fost  comemorat la Carei de români patrioți

Asociațiunea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, în colaborare cu Grupul folcloric Marna Nouă, Grupul ,,Moț trup și suflet,, din Scărișoara  Nouă și corul Asociației Unirea 2009 Carei împreună cu asociația cadrelor militare în rezervă Carei  l-au comemorat duminică, 5 septembrie 2021, pe Eroul Național Avram Iancu.

Manifestarea a început cu Imnul de Stat după care au urmat tulnicăresele din Ianculești. Un parastas de pomenire a fost săvârșit de către părintele Valer Pop și părintele Viorel Danciu.

Au fost depuse coroane de flori de către Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare,, Grupul de moți din Marna Nouă, grupul ,,Urmașii lui Horea,, Asociația Unirea 2009, Direcția de Cultură Carei, grup ,,Moț trup și suflet,, din Scărișoara, Asociația Dacii Liberi Tg.Mureș, filialele Satu Mare, Carei și Tg.Mureș a Societății Avram Iancu, ASTRA Carei și Partidul Social Democrat în timp ce corul Unirea 2099 intona Marșul lui Iancu.

GALERIE FOTO

Eroul Național Avram Iancu a avut parte la Carei de o comemorare pe măsura faptelor sale. Vorbitorii au scos  în evidență importanța educației în spirit patriotic  a tinerei generații. Faptele de vitejie ale lui Avram Iancu și ale moților care au apărat de multe ori cu prețul vieții Templul Sfânt, Munții Apuseni, trebuie scoase  în evidență ca exemplu de implicare atunci când țara e  în pericol.

Astăzi, războaiele de cucerire nu se mai duc călare, cu arma  în mână, ci pe  plan informațional sau legislativ de către parlamentari aserviți puterilor străine. Pentru că niciun român adevărat nu poate aproba legea prin care se dă liber la vânzarea pământului către străini sau acordul pentru ridicarea de statui pentru cei care au oprimat poporul român de-a lungul veacurilor , care și-au dat acordul pentru tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca.

Avram Iancu și românii lui au învins de trei ori trupele maghiare bine dotate conduse de Hatvani fapt ce dovedește că dragostea de neam și țară e biruitoare în fața oricărei armate cotropitoare.

Din partea grupului sosit de la Târgu Mureș a vorbit Dragoș Burghelia, un tânăr absolvent al Facultății de Drept din Cluj Napoca, aceeași facultate absolvită de către Avram Iancu. Președinte al asociației Dacii liberi, Dragoș Burghelia a scos  în evidență importanța unității românilor care sunt acasă la ei în oricare  localitate din România.

Au participat la manifestarea comemorativă și tulnicăresele din Ianculești precum și Societatea Avram Iancu filiala Satu Mare. Președintele acesteia a anunțat  o schimbare la nivel de conducere a filialei din Carei și anume promovarea  în locul prof. Rodica Jurj a domnilor Victor Micle și Gheorghe Bâtea.

Eroul Național Avram Iancu a luptat pentru drepturile românilor la fel cum au luptat  și Horea, Cloșca și Crișan sau memorandistul pr.Vasile Lucaciu sau  preoții Marchiș. Deși ne aflăm în anul 2021, la 103 ani de la Marea Unire, în județul Satu Mare românii sunt nevoiți să lupte pentru drepturi egale cu ale minorităților pentru că autoritățile statului au lăsat garda jos și nu mai asigură protecția românilor. Se comasează doar școli românești, se reduc doar clase cu predare în limba română iar la Carei se refuză românilor clase pentru anumite meserii cu predare în limba română. În municipiul Carei, localitate cu 6 biserici românești, nu există NICIUN român în conducerea orașului.

Programul cultural-artisitic  a fost asigurat de grupurile de moți din Marna Nouă și Scărișoara Nouă. Au impresionat solistele Monica Rusu și Aida  Negrea precum și Ana Maria Cozma care a recitat versuri de suflet  pentru români.

,,Să dormi liniștit, vestitule Crai,

Rămânem de veghe pe Sfântul Tău plai,

Și nu ne vom teme de dușmani și de hoți,

Căci toți suntem unul în neamul de moți!,,

Un jurământ pe steagul tricolor românesc a încheiat evenimentul de la Carei.

Imnul Moților a fost intonat la final de către toți cei prezenți care s-au reunit în fața bustului lui Avram Iancu pentru o poză de grup.

Dormi Avrame liniștit, Neamul tău nu a murit!

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu