Procesiunea de Rusalii și „Vecernia plecării genunchilor” la catedrala episcopală

• publicat la: 17 iunie 2019
Procesiunea de Rusalii și „Vecernia plecării genunchilor” la catedrala episcopală

Procesiunea de Rusalii din Baia Mare a fost formată din creștini ce purtau icoane, spice de grâu sfințite, steaguri tricolore și tradiționalul port popular românesc ce cuprinde și clasicele opinci.

De mai mulţi ani, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului Baia Mare, se desfăşoară procesiunea religioasă intitulată „Spre Sfânta Treime”, aflată acum la a şasea ediţie.

Acestă procesiune, care a început la ora 17.00, pe o temperatură toridă de peste 30 de grade C, i-a avut în frunte pe Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN şi pe Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar, urmaţi de zecile de preoţi din municipiul Baia Mare şi din parohiile învecinate acestuia.

Procesiunea a pornit din centrul nou al municipiului, de la Troiţa Revoluţiei, şi a continuat pe un traseu ce a cuprins o mare parte a bulevardelor Bucureşti şi Unirii, din coloana de câteva sute de metri făcând parte tinerii de la ASCOR şi ATOCEM, Asociaţia tinerilor ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” și sute de credincioşi din parohiile Băii Mari.

Pe traseul de peste 2 km, pelerinii au interpretat cântece religioase, troparul sărbătorii.

Participanţii şi tinerii, în număr de aproape 1.000, au purtat icoane ale hramurilor bisericilor, ale Mântuitorului Iisus Hristos şi Maicii Domnului, icoana Pogorârii Duhului Sfânt, iar în fruntea procesiunii tinerii au dus steagul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, drapelul ţării şi ripide.

Vecernia plecării genunchilor

Procesiunea s-a îndreptat, aşa cum îi spune numele, spre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care este perspectiva bulevardului Unirii, unde toţi credincioşii s-au rugat la Vecernia plecării genunchilor. Catedrala a fost arhiplină, iar participanţilor la procesiune li s-au adăugat şi cei care nu i-au aşteptat în interiorul sfântului locaş.

„Aceasta este cea mai importantă vecernie de peste an, numită a „Plecării genunchilor”, pentru că se rostesc şapte rugăciuni cu un profund caracter teologic, rugăciuni de cerere, de mulţumire, de smerenie şi de iertare, pe care le adresăm Dumnezeului în Treime Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. În tradiţia Bisericii Ortodoxe, datorită măreţiei cutremurătoare a praznicului Învierii Domnului şi răscumpărării şi jertfei mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, de la Înviere şi până la pogorârea Sfântului Duh credincioşii nu îngenunchează, clerul bisericii nu îngenunchează la nici un moment al Sfintei Liturghii, cum fac la celelalte Liturghii din timpul anului. De aceea, vecernia aceasta este atât de mare şi de importantă, pentru că este prima în care ne aşezăm în genunchi în faţa lui Dumnezeu în Treime slăvit Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Îl lăudăm, Îl slăvim, Îl binecuvântăm şi-I mulţumim şi-L rugăm să ne ierte păcatele noastre, să ne facă vrednici de slava pe care ne-a dăruită-o Fiul lui Dumnezeu prin întruparea, pătimirea, răstignirea, moartea şi învierea Lui. Să ne curățească de toate păcatele şi să ne aducă în comuniune de rugăciune. Să avem, pe de o parte dreaptă credinţă, care este credinţa adusă de Mântuitorul pe pământ prin Evanghelie, prin care ne-a făcut cunoscut numele lui Dumnezeu că este Tatăl nostru cel din Ceruri, apoi să avem dreaptă mărtuirisire a acestei credinţe şi dreaptă vieţuire şi dreaptă făptuire”, a concluzionat Preasfințitul Părinte IUSTIN.

Andrei Fărcaş,
redactor al revistei „Graiul Bisericii Noastre”

comentarii

de Constantin la 17 iunie 2019 - 18:50

Foarte frumos !

Lasati un comentariu