Concedii medicale doar pentru cei care sunt, intr-adevăr, bolnavi

• publicat la: 13 martie 2010
Concedii medicale doar pentru cei care sunt, intr-adevăr, bolnavi

Începând de luna viitoare, Ministerul Sănătăţii propune modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.

Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, in afara condiţiilor legale.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incât de acestea să poată beneficia numai cei care au intr-adevăr nevoie de ingrijiri medicale.

„Dorim să reducem abuzurile in acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătiăa in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2 700 000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideti să facem soscoteala ce inseamnă 2 700 000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5 000 000 de angajati câti are in prezent România. Prin acordarea, nejustificată, a unor concedii medicale ii privăm chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a semnat  proiectul de Ordonanta care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate. Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii in valoare de aproximativ 142 304, 6 mii lei in acest an şi peste 189 739, 5 mii lei, anual, in următorii 4 ani la bugetul Fondului National Unic de Asigurări de Sănătate.

Proiectul de act normativ prevede şi exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se incadrează la afectiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

(Sursa: MEDIAFAX)

Lasati un comentariu