Medicamentele se scumpesc din aprilie cu cel mult 6,25 %

• publicat la: 4 martie 2010
Medicamentele se scumpesc din aprilie cu cel mult 6,25 %

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au organizat, miercuri, o dezbatere publică legată de ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

Directorul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a precizat la finalul dezbaterii că producătorii au cerut Ministerului Sănătăţii îngheţarea preţului la medicamentele care sunt acum pe piaţă, iar noul ordin al ministrului Sănătăţii, care include, implicit, noua metodologie de calcul, să fie aplicată doar pentru medicamentele nou introduse pe piaţă în România.

“Am propus Ministerului Sănătăţii să îngheţe preţul la nivelul actual, iar noua metodologie să fie aplicată doar pentru produsele nou introduse pe piaţă, pentru că, dacă s-ar aplica această nouă metodologie la toate medicamentele din CANAMED, atunci preţurile ar creşte cu 9,65%, din care 6,25% reprezintă actualizarea de curs”, a precizat Zaharescu.

În prezent, există în vigoare un ordin, respectiv 1637/2009, care prevede că preţul de calcul al medicamentului se face pornind de la media a trei preţuri, cele mai mici, din 12 ţări ale Uniunii Europene.

“Dacă s-ar aplica această prevedere, atunci aceasta ar însemna o creştere însemnată a preţului la medicamente”, a explicat consilierul ministrului.

Şipoş Emşe a spus că, în contextul financiar din 2010 al sistemului sanitar, această prevedere nu este sustenabilă de către populaţie, de aceea este necesară abrogarea prevederilor şi revenirea la ordinul 75/2009.

Ordinul 75/2009 prevedea ca preţul medicamentului să fie cel mai mic preţ din 12 ţări europene.

Totodată, actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în CANAMED, se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat, în alcătuirea bugetului pentru anul în curs. Aceasta înseamnă că preţul medicamentelor va fi calculat în funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.

Astfel, preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu 6,25%, a mai spus consilierul ministrului.

(Sursa: MEDIAFAX)

Lasati un comentariu