Ploaie toxică in sudul României

• publicat la: 12 martie 2010
Ploaie toxică in sudul României

Săptămâna trecută a căzut, peste mai multe oraşe din sudul României, o ploaie ce continea o pulbere argintie in a cărei compozitii intrau: fier, cupru, plumb şi alte metale grele.

Specialistii de la protectia mediului spun că, in mod normal, in aer nu ar trebui să existe nicio urmă de astfel de metale şi că inhalarea acestora poate fi periculoasă dacă fenomenul se va repeta.

Fenomenul a fost semnalat in judetul Constanţa, in Câmpia Bărăganului dar şi in Bucureşti.

Specialiştii Agentiei de Protecţia Mediului (APM) Constanţa au prelevat probe pentru a stabili componenta prafului, iar rezultatele analizelor dovedesc o realitate de necrezut. „Ploaia” conţinea cupru, fier şi zinc in cantităti apreciabile.

De asemenea, in aerul respirat de cei din Dobrogea s-a regăsit şi crom, plumb, nichel, arsen şi cadmiu. Specialistii declară că aceste metale grele se regăsesc in mod normal doar in sol.

Specialiştii spun că periculozitatea pulberilor este dată nu doar de compozitia chimică, ci şi de dimensiunile particulelor. Prin inhalare, acestea ajung in plămâni.

Medicii avertizează că fenomenul poate deveni periculos pentru sănătatea populatiei in cazul in care se repetă. In cantităţi mari, plumbul poate genera anemie, nichelul – boli respiratorii, cadmiul – hipertensiune arterială şi ateroscleroză, iar cuprul poate determina iritatii ale căilor respiratorii.

(Sursa: Adevărul)

Lasati un comentariu